zondag 29 juni 2014

August Willemsen: Braziliaanse brieven


August Willemsen: Braziliaanse brieven (Nederland, 1985): 275 blz: Uitgeverij de Arbeiderspers, serie Privé-domein (nr. 109)

Braziliaanse brieven"Braziliaanse brieven", bevat een verslag in briefvorm van in totaal 4 verblijven in Brazilië, de eerste van een jaar in 1967-1968 en 3 latere van kortere duur in de jaren 70 en 80.

In 1967-1968 verblijft August Willemsen met zijn dan vaste vriendin Mieke in Sao Paulo voor zijn studie. De brieven die hij schrijft zijn gericht aan Paul, de broer van Mieke. August is dan bezig met een studie naar een Braziliaanse schrijver waar ik nog nooit van heb gehoord.

In zijn brieven beschrijft hij Sao Paulo zoals hij het meemaakt, warm, vies, vol met verkeer en mensen. Er heerst grote armoede, maar waar August zit gaat het nog. Ook ontmoet August verschillende schrijvers waarover hij verslag uitbrengt.

In de jaren 70 en 80 keert August nog 3 keer terug naar Brazilië, ditmaal met een nieuwe vriendin Noor en later ook met zijn dochter Roos, over beide vrouwen krijgen we zo goed als niets te horen. "Braziliaanse brieven" geeft een mooi beeld, van hoe het is om langere tijd in Brazilië te wonen. 

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten