vrijdag 27 juni 2014

Lieve Joris: Op de vleugels van de draak

Lieve Joris: Op de vleugels van de draak: reizen tussen Afrika en China (België, 2013): 318 blz: Uitgeverij Augustus

Op de vleugels van de draakAfrika is een beetje een verloren continent. Terwijl overal in de wereld sprake is van een economische groei, worden de landen in Afrika al sinds de jaren 80 jaar na jaar armer.

Lieve Joris heeft veel gereisd door Afrika, met name door de republiek Kongo (het voormalige Zaïre). In eerste instantie ging ze op zoek naar het land waar haar oud-oom als missionaris heeft gewoond. Geleidelijk ging ze houden van het land en zijn bewoners.

In "Op de vleugels van de draak" bekijkt Lieve Joris hoe de relatie is tussen de verschillende Afrikaanse landen en China. Terwijl de Westerse landen steeds minder zaken lijken te doen in Afrika springen de Chinezen in het gat in de markt dat is ontstaan. Overal in Afrika zorgen de Chinezen voor de infrastructuur, ze kopen op grote schaal grondstoffen en openen winkeltjes.

In het begin van het boek is Lieve Joris in Dubai. Daar ontmoet ze een aantal Afrikanen die hier inkopen doen, winkels hebben en vervolgens ook naar China reizen. Lieve Joris besluit om een Afrikaan naar China te volgen en te kijken hoe de relatie is tussen de Afrikanen en de Chinezen.

Zoals in al haar boeken is Lieve Joris zeer betrokken bij de mensen die ze ontmoet. Ze logeert bij mensen thuis, sluit vriendschappen en volgt hen overal. Zodoende ontstaat een genuanceerd beeld. Lieve Joris is een van de 2 beste reisverhalenschrijvers die we hebben (samen met Carolijn Visser) en hoewel ik dit boek iets minder vond dan haar meesterwerk over Kongo "De dans van de luipaard" is het een genot om te lezen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten