donderdag 3 juli 2014

Alexander Rower: Calder: Sculptor of air


Alexander Rower: Calder: Sculptor of air (Verenigde Staten, 2009): 238 blz: Uitgeverij Motta

Product Details"Calder, sculptor of air" is een boek dat is uitgegeven ter gelegenheid van een grote tentoonstelling van het werk van Calder in Rome van 23 oktober 2009 tot 14 februari 2010. Alexander Calder was een Amerikaanse kunstenaar die bekend is van zijn figuren van ijzerdraad en vooral van zijn mobiles.

In het boek staan wat teksten die een toelichting vormen op zijn werk (***), maar vooral de prachtige illustraties van zijn kunstwerken zijn van belang (*****). Calder was niet alleen beeldhouwer, hij was ook een verdienstelijk tekenaar en schilder. Op blz 74 en 75 staan prachtige schetsen in een paar lijnen die Calder van kamelen heeft gemaakt. Eind jaren 20 begon Calder met het maken van figuren van ijzerdraad, hij wist hiermee zelfs portretten te maken. Maar zoals gezegd, is Calder het bekendst van zijn grote beeldhouwwerken en vooral van zijn mobiles. De mobiles worden meestal ergens opgehangen en bewegen als gevolg van de wind.

Als je wat werk van Calder in het echt wilt zien, dan kun je naar het Stedelijk museum in Amsterdam gaan. Het boek is moeilijk verkrijgbaar, maar voor de liefhebbers van Calder zeer de moeite waard.  Nu is er deze zomer tot 5 oktober de kans om 15 grote werken van Calder te zien in de tuinen van het Rijksmuseum!

  
Calder-Alexander


2 opmerkingen:

  1. Misschien leuk om te weten dat er op dit moment een tentoonstelling over Calder in de tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam is. Het lijkt mij zeker de moeite waard!

    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Bettina, ik heb het vermeld. Misschien ga ik er zelf ook nog heen. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen