maandag 14 juli 2014

Guy Delisle: Birma


"Birma" is een verslag in stripvorm over een verblijf van een jaar in Birma van Guy Delisle, met zijn jonge zoontje Louis en zijn vrouw Nadège die voor artsen zonder grenzen werkt.

Birma, tegenwoordig ook wel Myanmar genoemd is een gesloten land, geregeerd door een repressief militair regime dat maar in beperkte mate buitenlanders toelaat.

Het boek is opgezet zoals de andere reisboeken van Delisle (Shenzen *** en Pyongyang ****). Centraal staan de alledaagse gebeurtenissen, zoals de zoektocht naar een geschikte woning, boodschappen doen, bezoekjes aan collega's, het waterfeest en wandelingen met de kleine Louis. Louis trekt veel aandacht, overal waar de Birmezen hem zien wordt hij gegroet. Als Guy eens een keertje alleen op pad gaat dan wordt hij niet gegroet.

Een grappig detail valt te lezen op blz 70. Gewone burgers dragen overhemden waarop de zakken op borsthoogte zijn genaaid. Militairen dragen overhemden waarop de zakken op buikhoogte zitten, zodat er daarboven ruim plaats is om de talloze medailles op te spelden.

Na dit boek over Birma heeft Guy Delisle ook nog een boek over Jeruzalem ***** gepubliceerd.
Als je de 4 reisboeken van Guy Delisle na elkaar leest, dan blijkt dat ze steeds beter worden.

 

2 opmerkingen:

  1. Ha Erik, ik vond die over Jerusalem (de enige die ik gelezen heb, op jouw aanraden) ook steengoed, dus deze wil ik ook graag lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Joke, zoals ik zei heeft Guy Delisle 4 graphic novels over een verblijf in het buitenland geschreven. Dat zijn in chronologische volgorde: Shenzen ***, Pyong-Yang ****, Birma **** en Jeruzalem *****. Ik vind ze allemaal de moeite van het lezen waard, maar je ziet duidelijk zijn ontwikkeling als tekenaar en schrijver, ze worden steeds beter. Ook zijn "Gids voor slechte vaders ****" is erg grappig (daarvan volgt over een paar dagen een bepreking). Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen