zondag 6 juli 2014

Helene Hanff: Apple of my eye

Helene Hanff: Apple of my eye (Verenigde Staten, 1977): 121 blz: Uitgeverij André Deutsch Limited

Product Details Helene Hanff, schrijfster van het verrukkelijke "84 Charing Cross Road *****" krijgt van een uitgever opdracht om wat toeristische informatie te verzamelen bij een fotoboek over New York.

Helene vind zichzelf uitermate geschikt voor deze opdracht, tenslotte woont ze al sinds ze volwassen is in New York. Eerst gaat ze naar de openbare bibliotheek om wat boeken over New York te lenen. In alledrie de boeken staat een lijst met attracties die iedereen beslist moet zien. De attracties die in alledrie de boeken worden genoemd schrijft ze op: Het vrijheidsbeeld, Wall Street en de beurs, Times square, Empire State Building, Rockefeller center, Verenigde Naties, The cloisters, Grant's graf.

Tot haar schrik heeft ze een aantal plaatsen van de lijst nog nooit bezocht. Helene belt een goede vriendin, Patsy, op en vraag haar om mee te gaan met de eerste dagtocht. Ze beginnen met een sight-seeing tour per bus:

- At Thirty-Fourth Street the bus turned east, and as we came to Fifth Avenue the guide announced dramatically: "Straight ahead, on your right, folks, is the Empire State building!" And everybody looked out the right-hand windows and saw the restaurant on the ground floor of the Empire State building. What else can you see out of a narrow window on a solidly roofed bus?

Beide dames kunnen goed met elkaar overweg en maken in 2 maanden tijd een aantal dagtochten door New York. Helene Hanff schrijft met een prettig gevoel voor humor over de tochten die ze maken en de bezienswaardigheden die ze zien. Voor New Yorkgangers is het wel aardig om te lezen, maar het boek haalt het niet bij haar eerdere "84 Charing Cross Road". Het boek heeft zeker zijn charmes, maar ik zal het toch niet aan andere lezers aanbevelen.

 

2 opmerkingen:

  1. Ik vond New York een geweldige stad, dus misschien dat ik dit toch nog eens ga lezen. Wat betreft 84 Charing Cross: dat zal iedere boekenliefhebber heerlijk vinden. Het is alweer 35 jaar terug dat ik het heb gelezen, dus ik ga het maar eens op de herleeslijst zetten, voor als ik toe ben aan een fijne comfort read.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Anna, leuk dat je reageert op mijn blog! 84 Charing Cross heb ik wel een keer of 4 gelezen, zowel in het Engels als in het Nederlands. De Nederlandse vertaling van Barbara van Kooten (vrouw van Kees) is prima te lezen voor diegenen die niet goed genoeg zijn in het Engels om hem in het origineel te lezen. Het boek is ook verfilmd met Anthony Hopkins in de hoofdrol, maar de film haalt het bij lange na niet bij het boek. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen