maandag 7 juli 2014

Lieve Joris: De hoogvlaktes


Lieve Joris: De hoogvlaktes (België, 2008): 143 blz: Uitgeverij Augustus

De hoogvlaktesLieve Joris, heeft veel gereisd en over die reizen geschreven. Ze is in de Golfstaten geweest, ze heeft een verslag geschreven van de revolutie in Hongarije, ze heeft bij een Syrische vrouw in Damascus verbleven en ze heeft een boek over Mali geschreven. Maar het land dat haar het meeste trekt is toch wel het voormalig Belgische Kongo, later Zaïre geheten en nu weer gewoon Kongo.

Haar eerste reis naar de Kongo maakte Lieve Joris toen ze op zoek ging naar de laatste restanten die van de Belgische overheersing waren overgebleven.

"De hoogvlaktes" is een verslag van een voettocht van 5 weken door dit afgelegen gebied in het oostelijk deel van Kongo. Er gebeurt niet veel tijdens de reis, maar wel krijg je als lezer een beeld van hoe de mensen hier leven. Vrienden van Lieve Joris waarschuwden haar voor deze tocht:

"Wat ga je daar doen? Er valt bij ons niets te beleven. Mensen lopen weggedoken in hun kraag door de heuvels en kruipen om vier uur al in bed van verveling." De waarschuwingen van mijn vrienden in het dal echoden in mijn oor. Je kon hier maar beter in beweging blijven, want zodra je halt hield, viel de tijd stil. Niemand had mij nodig, integendeel, ik stoorde: ik droeg geen paan, hield mijn wandelstok in mijn linkerhand, gaf geen getuigenis van mijn geloof, kwam geen molen of medicijnen brengen noch projecten opzetten of beurzen uitdelen - ja, wat deed ik hier eigenlijk? (blz 120).

Ik heb Lieve Joris een keer ontmoet toen ze een lezing gaf bij de boekhandel Broese in Utrecht, zo'n 5 jaar geleden. Op mijn vraag naar wie haar literaire voorbeelden waren noemde ze V.S. Naipaul en de Pool Ryszard Kapuscinski. Ook gaf ze aan nooit last van heimwee te hebben.

Als je het werk van Lieve Joris nog niet kent, dan zou ik niet met "De hoogvlaktes" beginnen, maar met een van haar eerdere boeken over Kongo, zoals "Terug naar Kongo" of "De dans van de luipaard". Het boek lijkt misschien niet zo interessant, maar het is een mooie stijl geschreven en geeft een goede aanvulling op haar overige boeken.7 opmerkingen:

 1. Hoi Erik, ik ben wel benieuwd waarom je aanraadt om niet met De hoogvlaktes te beginnen. Ik zou graag één van haar Congo-boeken lezen, omdat ik binnenkort afreis naar een gebied dat daar aan grenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Anna, de reikwijdte van "De hoogvlaktes" is wat beperkter. Het gaat hier alleen om de wandeltocht die Lieve Joris maakt en de ontmoetingen met de bewoners van de dorpjes waar ze doorheen komt. Haar eerdere boeken "Terug naar Kongo ****" en "De dans van de luipaard *****" vertellen wat meer over de achtergronden. "Terug naar Kongo" vertelt vooral over relatie met België en is historisch gezien interessant. "De dans van de luipaard" gaat over de politieke situatie in Kongo en dan met name de strijd tussen Mobutu en Kabila. Dit laatste boek vind ik het beste boek dat Lieve Joris tot dusver heeft geschreven en ook het beste Nederlandstalige reisverhaal dat ik ken. Ze heeft ook nog "Het uur van de rebellen ***" geschreven over en voormalige rebellenleider, maar dat boek kun je wat mij betreft overslaan. Naar welk land ga je? Ik wens je veel plezier! Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ok, dan zet ik De dans van de luipaard op mijn verlanglijstje. Dat is geen garantie dat ik het koop of lees, gezien de gigantische hoeveelheid boeken die ik nog ongelezen in kast en op ereader heb staan, maar het lijkt me een interessante titel om in de gaten te houden.
   Ik ga 3 weken naar Oeganda en kom ook in een natuurpark niet ver de grens met Congo.

   Verwijderen
  2. Hoi Anna, "De dans van de luipaard" is zonder meer een aanrader.Oeganda moet een prachtig land zijn. Een oom van mij is missionaris in het Noordoosten van Oeganda en een tante van mij en haar dochter hebben hem vorig jaar opgezocht en kwamen met een aantal prachtihe foto's thuis. Veel plezier op vakantie, Erik

   Verwijderen
 4. Hoi Anna, ik weet niet of jij ook Virunga Nationaal Park bezoekt? In dat geval is er het onderhoudende boek van Farley Mowat: "Virunga: the passion of Dian Fossey ****", over de strijd voor het behoud van de berggorilla's door Dian Fossey. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, daar gaan we niet naar toe. We verblijven trouwens nog wel in het hotel waar Fossey ooit kind aan huis was (link hier)

   Verwijderen