woensdag 2 juli 2014

Paul Verhoeven & Rob van Scheers: Volgens Verhoeven

Paul Verhoeven & Rob van Scheers: Volgens Verhoeven: Op stap door de filmgeschiedenis met Paul Verhoeven (Nederland, 2012): 306 blz: Uitgeverij de Bezige Bij

Voor "Volgens Verhoeven" heeft Rob van Scheers een aantal gesprekken met Paul Verhoeven gehad over diens favoriete films. Verhoeven vertelde en van Scheers luisterde en noteerde.

Dit boek bestaat uit 65 hoofdstukken, meestal 4 blz lang (een enkele keer 6 blz) waarin telkens een favoriete film van Verhoeven wordt besproken (sommige films nemen 2 hoofdstukken in beslag).

Er komen veel hoogtepunten uit de filmgeschiedenis langs (van mijn favorieten bijvoorbeeld "The gold rush", "North by Northwest", "Casablanca", "One flew over the Cuckoo's nest", "The third man", "The general" en "Vertigo"). Het is interessant om te lezen welke films Verhoeven van belang acht.

In zijn jeugd ging hij zeer vaak naar de bioscoop. Omdat er toen nog geen dvd's en videobanden waren, moest je steeds naar de bioscoop als je een bepaalde film nog een keer wilde zien. Zodoende heeft Verhoeven bepaalde films wel meer dan 10 keer gezien in de bioscoop. Al deze films zoog hij in zich op en later maakte hij daar gebruik van toen hij zelf films ging maken.

Ik ben zelf niet zo'n fan van de meeste films van Verhoeven, maar dat hij een vakman is staat buiten kijf. De meest interessante passages in het boek zijn die waarin hij aangeeft welke elementen van een bepaalde film hij gebruikt heeft voor een van zijn eigen films. Het boek is mooi geïllustreerd en leest vlot weg. Warm aanbevolen voor iedereen met een interesse in films! 

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten