donderdag 10 juli 2014

Peter Watson: Grondleggers van de moderne wereldGrondleggers Van De Moderne Wereld"Grondleggers van de moderne wereld" leest als een vervolg op "Ideeën". In feite is "Grondleggers van de moderne wereld" eerder geschreven en kan men "Ideeën" beschouwen als een boek dat vertelt wat er aan voorafgaat.

Evenals "Ideeën" is "Grondleggers van de moderne wereld" een imposant boek. Mijn exemplaar is een paperback, dus het is iets minder zwaar, maar het telt 801 blz aan tekst, 55 blz aan noten (ditmaal heb ik het aantal niet geteld) en een register van 28 blz.

Het boek beschrijft de geschiedenis van de mensen en de ideeën die voor de grote vernieuwingen in de 20e eeuw hebben gezorgd. Er komen wetenschappers (filosofen, economen, sociologen, psychologen, natuurkundigen, scheikundigen, wiskundigen, astronomen, enz) in voor, kunstenaars (componisten, schilders, architecten, schrijvers) en al deze mensen krijgen een biografie waarin op ongeveer 1 blz verteld wordt waarom ze bekend zijn geworden en wat hun bekendste werk is.

Het boek is een feest der herkenning enerzijds en een feest van kennismaking anderzijds. Als je meer wil weten over een persoon die besproken wordt, dan kijk je bij de noten naar het boek dat wordt aangehaald. De meeste mensen zullen wel een lijstje hebben met personen en ideeën die in de 20e eeuw van belang waren. Het is erg leuk om je eigen lijstje te vergelijken met dat van Peter Watson.

Het is een enorm stimulerend boek, misschien net iets minder dan "Ideeën", maar van harte aanbevolen voor iedereen die een overzicht van de 20e eeuw wilt waarin het nu eens niet draait om de politiek en de oorlogen.

 
  

2 opmerkingen:

  1. Prachtige tip, net als Ideeën. Ze gaan beiden onherroepelijk op de wishlist!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Koen, deze twee boeken zijn voor mij de meest interessante geschiedenisboeken die ik heb gelezen. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen