dinsdag 22 juli 2014

Phil Goulding: Klassieke muziek


Klassieke muziekNa zijn pensionering besloot de Amerikaanse schrijver Phil Goulding zich bezig te houden met de westerse klassieke muziek. Hij had wel eens van Bach en Mozart en Beethoven gehoord en ook wel eens een stukje muziek van hen geluisterd, maar verder kende hij nauwelijks een componist bij naam en al helemaal hun muziek niet. Hij was dus een volslagen leek.

Hij stelde zich een eenvoudige vraag waarop het antwoord nog niet zo eenvoudig was: "Wat zijn de belangrijkste componisten en wat zijn hun belangrijkste werken"

Zeven jaar lang heeft hij zich in de bibliotheek gestort op boeken over klassieke muziek en heeft hij talloze cd's beluisterd. Het resultaat is dit lijvige boek "Klassieke muziek: de 50 bekendste componisten en 1000 van hun beroemdste werken".

Na een uitgebreide inleiding volgen 50 hoofdstukjes over deze componisten van nummer 1 Johan Sebastian Bach tot en met nummer 50 Alexander Borodin.

Over de volgorde in belangrijkheid van de componisten valt veel te twisten (zo reken ik de niet vermelde Sergej Rachmaninov zonder meer tot mijn toptien), maar de tekstjes over de verschillende componisten zijn inhoudelijk interessant en prettig om te lezen. Steeds wordt iets over hun leven en werk verteld, geïllustreerd met citaten van kenners, al dan niet collega componisten. Ook wordt van iedere componist een aantal werken aanbevolen.

Ik heb van het boek de inleidende hoofdstukken gelezen en tot en met de 12e componist op de lijst: Antonin Dvorak. Het boek is het best te gebruiken in combinatie met een goede cd-gids zoals die van Penguin of de "Gramophone classical good cd guide"

 

2 opmerkingen:

  1. Leuk, ik heb het boek en het was één van mijn eerste boeken over klassieke muzie. Ik heb het ook helemaal gelezen en er veel aan gehad. Natuurlijk is de volgorde van componisten arbitrair, net als zijn lijstjes voor een beginners-, gevorderden of mastercollectie, maar het is makkelijk leesbaar en zeker een aanrader voor de beginnende liefhebber!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Koen, ik ben het helemaal met je eens. Alleen voor de suggesties van de te luisteren cd's heb ik toch liever een echte cdgids met besprekingen. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen