zondag 31 augustus 2014

Carolijn Visser: Argentijnse avonden


Small Cover Image"Argentijnse avonden" is de biografie van de Rotterdammer Rinus van Mastrigt en zijn dochters Ida en Miep.

Rinus vertrok in november 1937 op 24-jarige leeftijd voor een fietstocht naar Zuid-Oost Azië. Hij kwam aan in Malakka, werd ziek en de familie van zijn verloofde vond dat zij hem op moest zoeken (ze kon hem toch niet helemaal alleen in de vreemde dood laten gaan?). Rinus knapte op en trouwde met Ida. Ze kregen samen twee kinderen: Ida en Miep.

Toen kwam de oorlog en werd Rinus gevangengenomen en kwam hij in Japan in een Jappenkamp terecht. Toen Rinus vrijkwam bleek zijn vrouw het met andere mannen te hebben aangelegd. Ze scheidden, Rinus stuurde zijn twee dochters vooruit naar zijn ouders in Rotterdam en kwam zelf later ook naar Nederland.

Daar kon hij niet aarden en besloot hij om te emigreren naar Argentinië. Na een paar jaar daar te hebben gewoond liet hij zijn dochters overkomen.

Het grootste deel van het boek is gewijd aan het leven van Rinus en zijn dochters in Argentinië.

Het boek geeft een prachtig beeld van de leefwereld van een geëmigreerd gezin en van de besloten Nederlandse gemeenschap van een klein stadje in Argentinië. Het boek begint en eindigt met een bezoek van de koninklijke familie aan het stadje in 2006.

Het boek is gebaseerd op documenten in het bezit van dochter Ida. Met dit boek blijkt Carolijn Visser opnieuw een van de beste Nederlandstalige schrijvers.  

  

4 opmerkingen:

 1. bedoel je niet: "één van de beste Nederlandse reisverhalen schrijvers"?.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nanne, nee ik bedoel inderdaad een van de beste Nederlandse schrijvers. Volgens mij is Carolijn Visser een van de meest interessante schrijvers die we hebben. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 2. PS wel mooi te lezen. Noditg uit om t boek te lezen. wat een leven! met 24 fietsen en zo verder gaan in t leven. dank voor t delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vond dit ook een erg boeiend en goed geschreven boek :)
  http://lalageleest.wordpress.com/2013/12/15/argentijnse-avonden-carolijn-visser/

  BeantwoordenVerwijderen