donderdag 14 augustus 2014

Crocket Johnson: Paultje en het paarse krijtje


Large Cover Image"Paultje en het paarse krijtje" is een kinderboek dat gaat over een jongetje, Paultje, dat met een paars krijtje een hele wereld tekent en vervolgens daarin op avontuur gaat. 

Op een avond dacht Paultje: Weet je wat, ik ga een eindje wandelen in de maneschijn. Omdat er geen maan was tekende hij die en omdat hij ook iets moest hebben om op te wandelen tekende hij een lange rechte weg. Vervolgens tekende hij een appelboom en een griezelige draak om die appelboom te bewaken. Paultje werd ook bang van de draak en hij liep achteruit. Zijn hand met het paarse krijtje begon te beven en hij viel kopje onder in een oceaan. Vlug tekende hij een bootje met een zeil. Hij kwam op het strand en kreeg trek in eten. Daarom legde hij een tafellakentje neer met daarop wel negen soorten pasteitjes. Nadat hij uitgegeten was tekende hij een hongerig rendier en een stekelvarken die de restjes mochten opeten. Paultje klom op een berg. Aan de andere kant viel hij er af, maar gelukkig maakte hij een ballon met een mandje eronder. Hij was op zoek naar het raam van zijn huis, maar er was zelfs nergens een huis. Daarom tekende hij een huis met ramen en vervolgens een hele stad met allemaal huizen met ramen. Maar zijn raam was er niet bij. Hij vroeg aan een agent waar zijn raam was. En toen ineens wist Paultje het weer, zijn raam was altijd om de maan heen. Toen maakte Paultje zijn bed op, hij ging erin liggen en trok de dekentjes over zijn oren. En Paultje viel in slaap.

"Paultje en het paarse krijtje" is een prachtig getekend boek voor kinderen van ongeveer 4 jaar oud en hun ouders. De tekst die vertaald is door Annie M.G. Schmidt loopt soepel en ondersteunt de tekeningen. Een klassieker!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten