woensdag 6 augustus 2014

René Goscinny en Albert Uderzo: Asterix de Galliër


Large Cover ImageIn 1961 verraste het duo tekenaar Albert Uderzo en tekstschrijver René Goscinny de wereld met het eerste album van de held Asterix.

Zo'n 2000 jaar geleden was heel Gallië bezet door soldaten van de Romeinse veldheer Julius Caesar. Héél Gallië? Nee, een klein dorp bleef dapper weerstand bieden aan de overheersers en maakte het leven van de Romeinen in de omringende legerplaatsen bepaald niet gemakkelijk...

Vervolgens worden de helden van het verhaal voorgesteld:
- Asterix, de held, klein en slim en enorm sterk als hij de toverdrank opheeft.
- Obelix, de forsgebouwde (nee niet dik!) metgezel van Asterix die als kind in de ketel met toverdrank is gevallen en daardoor ongelooflijk sterk is. Oh ja, en Obelix is gek op everzwijnen.
- Panoramix, de druïde van het dorp
- Abraracourcix, het stamhoofd.
en Assurancetourix, de bard.

"Asterix de Galliër" het eerste deel van de avonturen van Asterix heeft alle ingrediënten die zijn avonturen zo onweerstaanbaar maken. Na de 1e blz waarin Asterix 4 Romeinen te grazen neemt, komen de 4 Romeinen terug bij hun centurio:

"Bij alle Goden! Wat is er gebeurd? Zijn jullie overvallen door een numeriek sterkere vijand?" waarop ze antwoorden "Numeriek sterker..."...Dat niet echt nee." "Ze waren met zijn enen...". De toon van het verhaal is gezet.

De Romeinen proberen erachter te komen waarin het geheim van de onoverwinnelijke kracht van de Galliërs zit. Ze sturen een spion naar het Gallische dorp.

Na dit eerste album verschenen er nog 23 van Uderzo en Goscinny samen en na de dood van Goscinny nog een aantal van Uderzo alleen die algemeen als minder worden beschouwd. Van de avonturen van Asterix zijn een aantal tekenfilms gemaakt en recentelijk ook een paar speelfilms.

Warm aanbevolen voor iedereen die eens lekker wil lachen bij een boek!  

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten