woensdag 29 oktober 2014

Jared Diamond: Guns, Germs and Steel


Product DetailsIn "Guns, germs and steel" probeert Jared Diamond een antwoord te geven op de vraag waarom bepaalde delen van de wereld meer succesvol zijn dan andere.

Hij kijkt hierbij naar de ligging van de verschillende continenten, de aanwezigheid van planten en dieren die gecultiveerd of gedomesticeerd kunnen worden en de aanwezigheid van ziektekiemen.

In het nabije Oosten kwamen van nature de grassoorten voor met de grootste graankorrels, vandaar dat dit gebied een voorsprong had bij de eerste landbouw. Ook kwamen juist hier de dieren voor die het makkelijkst gedomesticeerd konden worden (paard, rund, varken, schaap en geit).

Omdat veel ziekten zich ontwikkelden in gebieden met veel kuddedieren ontwikkelden de Euroaziaten resistentie voor veel ziekten. Dit speelde later een grote rol bij de Europese verovering van Amerika waarbij waarschijnlijk zo'n 90-95 % van de oorspronkelijke bevolking stierf door allerlei Europese ziekten. In Afrika stierven veel minder mensen door ziekten omdat ze er daar al aan gewend waren.

De verklaring van de loop van de geschiedenis van na de 15e eeuw die Jared Diamond geeft is veel minder overtuigend. Toch is dit een heel inspirerend boek.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten