maandag 24 november 2014

Art Spiegelman: Maus


Small Cover ImageIedere volwassen Nederlander hoort te weten wat er met de Joden is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn bibliotheken vol met boeken gechreven over de Holocaust. Ik heb er een aantal boeken over gelezen, maar het boek dat de meeste indruk maakte was "Maus" van Art Spiegelman.

Art Spiegelman is een Amerikaanse Jood, van wie beide ouders Auschwitz hebben overleefd. Zijn moeder pleegde in 1968 zelfmoord. Art is striptekenaar en vroeg zijn vader wat hij had meegemaakt tijdens de oorlog. Het verhaal van zijn vader staat centraal in dit stripboek.

De Joden worden als muizen afgebeeld, de Duitsers als katten, de Polen als varkens (Poolse Joden als muizen met een varkensmasker voor) en de Amerikanen als honden. Het verhaal van zijn vader wordt afgewisseld met tekeningen over de moeizame relatie tussen vader en zoon en over de zoon die striptekenaar is.

Ondanks de zwaarte van het onderwerp is het door allerlei komische details goed leesbaar. Ik vind "Maus" en "Maus 2" 2 geweldige boeken en wil ze hierbij van harte aanbevelen. Als je deze 2 boeken hebt gelezen, kun je alle andere boeken over het onderwerp links laten liggen. Ik vind eigenlijk dat iedere serieuze literatuurliefhebber deze boeken gelezen moet hebben!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten