zaterdag 22 november 2014

Artur Domoslawski: Kapuscinski


Large Cover ImageRyszard Kapuscinski was de wereldberoemde Poolse journalist en schrijver die gedurende het grootste deel van zijn leven reporter was voor de Derde Wereld van het Poolse persagentschap.

Van zijn hand zijn boeken als "De keizer" over keizer Haile Selassie van Ethopië, "De sjah aller sjahs" over de sjah van Perzië en de Iraanse revolutie en "Ebbenhout" over zijn ervaringen in Afrika. De boeken van Kapuscinski laten perfect zien hoe macht wordt uitgeoefend en hoe revoluties verlopen.

Kapuscinski was naar eigen zeggen bevriend met Salvador Allende, Che Guevara en Patrice Lumumba en had 27 revoluties overleefd. Ook had hij een hele mythe gecreeerd over zijn eigen persoon als heldhaftig en onverschrokken reporter die meerdere keren de dood in de ogen heeft gezien.

In "Kapuscinski" stelt Artur Domoslawski zich tot taak feit en mythe rond diens leven te scheiden. Kapuscinski werd in 1932 in een armoedig gedeelte van Polen geboren. Gevormd door zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Kapuscinski toen hij volwassen werd overtuigd communist en lid van de partij.

Hij studeerde geschiedenis en viel al snel op met zijn reportages. Nog voor zijn 25e werd hij naar India gestuurd. HIj wist niets van het land en sprak geen woord Engels. Hij werd onder de hoede van een collega genomen met wie hij bevriend werd en die zijn beschermheer werd. Na verblijven in India en China kreeg hij een vaste baan als correspondent voor de Derde Wereld en was hij een groot deel van zijn leven in Afrika en Latijns-Amerika.

Het begin van het boek vond ik boeiend. Al gauw ging het steeds meer over de interne politieke situatie in Polen en werd het steeds moeizamer lezen. Kapuscinski heeft veel details van zijn boeken verfraaid of geheel verzonnen, maar lijkt daarmee toch een soort van dichterlijke waarheid te hebben gegeven.

Ik vond het boek inhoudelijk redelijk interessant, maar matig geschreven en veel te lang van stof. In plaats van een biografie van 500 blz hadden maximaal 300 blz volstaan. Alleen voor de echte fans van Kapuscinski en die kunnen nog beter zijn eigen boeken lezen.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten