zaterdag 15 november 2014

Jean-Jacques Pauvert: Markies de Sade in levende lijve


Markies de Sade is berucht om zowel zijn leefwijze als om zijn geschriften. Hij was een edelman afkomstig uit een rijke familie en erfde bij de dood van zijn ouders aanzienlijke bezittingen. Hij was een losbol, hij genoot van seksuele uitspattingen waarbij de andere partij regelmatig vernederd, afgeranseld of erger werd. 

Een groot deel van zijn leven, 27 jaar, sleet hij in gevangenschap. In gevangenschap schreef hij wat als zijn beruchtste werk wordt beschouwd: de 120 dagen van Sodom. 

 In dit boek beschrijft hij zijn sexuele fantasieën waarbij alles geoorloofd is voor de man van welstand. Hij gaat daarin extreem ver, het komt veel voor dat hij vrouwen laat martelen om dan op het moment van sterven met groot genot klaar te komen. Een opruiender boek is nooit geschreven en zal naar alle waarschijnlijkheid ook nooit meer worden geschreven.

Ik ken 2 verfilmingen van het werk van de Sade: Salo of de 120 dagen van Sodom van Pier Paolo Pasolini, een erg zwakke film en Justine van Jess Franco, dat een goed beeld geeft van de leef- en denkwereld van de Sade.

De biografie die Pauvert heeft geschreven over de Sade is gebaseerd op talrijke documenten, die vaak uitgebreid geciteerd worden, maar is veel te lang en ondanks dat geeft hij maar een beperkt beeld van zijn leven. Alleen voor de echte liefhebber!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten