zondag 2 november 2014

Robert Fisk: De grote beschavingsoorlog


Small Cover Image"De grote beschavingsoorlog" is een enorme pil van 1370 blz waarin de Britse oorlogscorrespondent Robert Fisk op een persoonlijke manier vertelt over zijn ervaringen in het Midden-Oosten terwijl hij zijn ervaringen van een historische achtergrond voorziet.

Ook is het een woedend boek, blz na blz worden slachtoffers opgesomd van de veelal bloederige conflicten, vaak met naam en toenaam. Het is soms een beetje te veel van het goede.

De belangrijkste conflicten die Fisk bespreekt zijn:
- De Iraanse revolutie
- Het conflict tussen Israël en de Palestijnen
- De oorlog tussen Iran en Irak
- De eerste golfoorlog in 1991
- De aanslag van 11 september 2001
- De tweede oorlog tegen Saddam Hoessein en in Afghanistan.

Ook wordt er teruggeblikt op de Armeense genocide door de Turken van 1915 waarbij een miljoen Armeniërs om het leven kwamen en de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog.

Verder wordt er stilgestaan bij bewuste misdaden van de Amerikanen, zoals het neerschieten van een Iraans passagierstoestel en het gebruik van munitie met verarmd uranium waardoor in de jaren na de eerste golfoorlog veel Irakezen overlijden, terwijl ook veel Amerikaanse soldaten er last van hebben.

"De grote beschavingsoorlog" is een fascinerend boek, dat je eigenlijk snel door kunt lezen met een aanteken potlood in de hand. Voor iedereen die enigszins in het Midden-Oosten is geïnteresseerd een absolute must.  

 

3 opmerkingen:

  1. laat ik hem net op Marktplaats tegenkomen voor € 25 (incl verzenden). Toch maar even een mailtje verstuurd :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Koen, dit is een geweldig boek! Heel mooi zoals Fisk zijn persoonlijke ervaringen voorziet van een historische achtergrond. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen