woensdag 31 december 2014

Richard Dawood: Traveller's health


Product DetailsIedereen die het boek van Redmond O'Hanlon over zijn tocht door het Amazone-gebied heeft gelezen "Tussen Orinoco en Amazone" weet van het bestaan van de candiru:

(Wat echter het hardnekkigst in onrustige nachten door mijn dromen zwom was de candiru, de tandenstokervis- een minieme meerval die een parasitair bestaan leidt in kieuwen en cloaca van grotere vissen. .... In het Amazonegebied daarentegen zou elke dakloze candiru, gesteld dat je teveel gedronken hebt en zo onverstandig bent om onder het zwemmen te urineren, je door die geur aanzien voor een grote vis en opgewonden tegen je stroom urinezuur opzwemmen, je urethra binnendringen als een worm in zijn holletje, en hij zou, door zijn kiewdeksels op te zetten, een krans van naar beneden gerichte stekels vormen. Er kan niets tegen gedaan worden. De pijn schijnt opzienbarend te zijn. Je moet naar een ziekenhuis voordat je blaas springt; je moet een chirurg verzoeken je penis af te snijden (citaat uit TOEA blz 10-11).

In het boek van Dawood heb ik de candiru niet kunnen terugvinden maar verder worden alle mogelijke oorzaken van problemen met de gezondheid, met name die in de tropen besproken. De nadruk van het boek ligt op hoe je door verstandig gedrag zoveel mogelijk problemen kunt vermijden.

Het boek is zeer prettig leesbaar en een absolute aanrader voor iedereen die van plan is om naar de tropen te gaan en zijn Engels redelijk beheerst. Laat je niet afschrikken!

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten