maandag 29 december 2014

Vikram Seth: De Golden Gate


"De Golden Gate" is een liefdesroman die zich afspeelt in San Fransisco. John is 26, vrijgezel en voelt zich alleen. Tijdens een lunch met zijn ex Jane, stelt zij voor om een advertentie te plaatsen. Jane stuurt de reacties door. Bij de derde ontmoeting is het raak: John krijgt een relatie met Liz.

Phil is 28 en vader van Paul van 6. Hij krijgt een relatie met Ed, broer van Liz, die een grote leguaan als huisdier heeft.

De inhoud van deze roman is niet wat hem zo bijzonder maakt, de Golden Gate is een roman in versvorm (gebaseerd op "Jevgeni Onegin *" van Poesjkin), hij bestaat uit 13 hoofdstukken met sonnetten (rijmschema a b a b c c d d e f f e g g). Normaal gesproken ben ik niet zo'n liefhebber van gedichten, maar deze roman is ondanks het rijmschema prima leesbaar. 

Ik had de vertaling al eens eerder gelezen en heb nu de Engelse en de Nederlandse versie tegelijkertijd gelezen, eerst een hoofdstuk Engels en dan meteen erachteraan een hoofdstuk Nederlandse vertaling. Nu ik de vertaling naast het origineel heb gelegd blijkt hoe knap de vertaling is. De roman leest ondanks zijn strakke rijmschema erg natuurlijk en er valt bovendien een hoop te lachen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten