vrijdag 16 januari 2015

Adrian Desmond & James Moore: Darwin


Small Cover ImageDarwins vader was een welgestelde plattelandsarts, zodoende hoefde Charles en zijn oudere broer Erasmus nooit te werken om hun geld te verdienen.

In zijn jeugd was Charles niet opvallend, hij hield van jagen en was een verwoed keververzamelaar. Op zijn 22e verjaardag kreeg hij een uitnodiging om mee te gaan met de reis van de Beagle om de wereld. Op deze reis die 5 jaar duurde en waarop hij herhaaldelijk ernstig zeeziek was gaf hij zijn ogen goed de kost en deed hij de ideeën op die zouden leiden tot de Origin of Species.

Na afloop van de reis schreef hij 3 boeken over de geologie van Z-Amerika en een verslag van de tocht. Intussen trouwde hij nadat hij de voordelen van het trouwen had afgewogen tegen de nadelen. Hij kreeg 10 kinderen waarvan er 3 in de kinderjaren stierven. In 1842 schreef hij een eerste versie van het boek dat de Origin zou worden. Hij hield het bestaan van het manuscript geheim en bleef er tot 1859 aan werken. In de tussenliggende tijd schreef hij een dikke pil over eendemossels. In 1859 kreeg Darwin een brief van Alfred Wallace die een soort samenvatting van zijn evolutietheorie was. Darwin was geschokt en besloot om snel tot gelijktijdige publikatie met Wallace over te gaan.

"On the Origin of Species by means of Natural Selection" werd goedverkocht en zou de grondslag vormen voor de wetenschap van de biologie. Tijdens zijn latere jaren schreef Darwin nog een aantal gespecialiseerde boeken. Hij werd na zijn dood in Westminster Abbey begraven.
Afgezien van het feit dat "Darwin" een erg dik boek is, is het goed geschreven, leest het vlot en is het inhoudelijk erg boeiend.

Ik heb het boek in 2000 gelezen in het Engels, inmiddels is het in het Nederlands vertaald.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten