donderdag 1 januari 2015

Jeroen Brouwers: Geheime kamers


Jelmer van Hoff is getrouwd met Paula, heeft een dochter Hanneke met het symbool van Down is gesjeesd leraar geschiedenis en woont in een woonboot. Hanneke woont in een inrichting "Effata" en wordt iedere zondagmiddag door haar vader bezocht.

In het begin van "Geheime kamers" ontvangt Jelmer een uitnodiging voor de inaugurele rede van Nico Sibelijn die hoogleraar prehistorie is geworden. Op de receptie aldaar ontmoet Jelmer, de vrouw van Nico, Daphne Uitwyck op wie hij ooit een oogje had.

Dan ontwikkelt zich een vlot leesbare liefdesroman. Daphne houdt er geheime kamers op na, waar ook haar echtgenoot geen toegang toe heeft. Daphnes grote liefde is Johann Fahrenfurth, haar leraar aan het conservatorium die echter al getrouwd was. Om hun relatie geheim te kunnen houden is ze getrouwd met Nico, die hevig verliefd op haar was en geen weet had van haar andere relatie.

"Geheime kamers" is een roman vol relationele ontwikkelingen waarbij af en toe ook wat te lachen valt. Met dit boek heeft Jeroen Brouwers een van de beter leesbare boeken uit de Nederlandstalige literatuur geschreven.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten