maandag 12 januari 2015

Maarten 't Hart: De Ortolaan


Maarten is gedragsonderzoeker bij de universiteit. Op een dag vraagt zijn hoogleraar of hij een kamer weet voor een Belgisch meisje dat 4 weken een cursus komt doen.

Het meisje, Alma komt logeren bij Maarten en zijn vrouw. Maarten raakt gaandeweg verliefd op Alma. Na 4 weken gaat ze terug naar België en haar vriend. In de loop der jaren ontmoeten ze elkaar nog af en toe op wetenschappelijke congressen.

Het boek is licht humoristisch. Zo vraagt Maarten op een keer aan Alma: "Hoe merken jullie in België dan de jonge muisjes waar jullie mee werken?" "Met verschillend gekleurde loodjes aan een van de oortjes", zei ze. "Ach het is toch veel handiger om als je met 4 muisjes werkt, van de een de staart, van de ander een oor, van de derde een voorpoot en van de vierde een achterpoot af te knippen."

Maarten vallen allerlei details op aan de natuur en soms vertelt hij een wetenschappelijke theorie. Verder heeft 't Hart het in dit boek niet over zijn calvinistische opvoeding waar hij zo'n moeite mee heeft gehad. Ik vind het boekje erg goed geschreven en het biedt in mijn ogen de beste kennismaking met het werk van Maarten 't Hart.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten