zaterdag 3 januari 2015

Moses Isegawa: Abessijnse kronieken


Small Cover ImageIsegawa is een Oegandees die als illegaal in Nederland woont en in het Engels een kroniek van zijn leven heeft geschreven die in het Nederlands vertaald is.

Moegezi, de hoofdpersoon van het boek is de oudste zoon van Serenity en Nakkazi bijgenaamd Hangslot. Na hem krijgen zijn ouders nog talloze kinderen die hij de schijters noemt omdat hij voor ze moet zorgen en hun vieze luiers wassen. Van jongs af aan wordt Moegezi gecommandeerd door zijn moeder Hangslot en vaak geslagen. Hij reageert hierop door zijn eigen weg te gaan en zich van niemand iets aan te trekken.

Als Idi Amin net aan de macht is, is die zijn grote voorbeeld omdat die alles durft te zeggen en te doen. Van Hangslot die non is geweest moet hij naar het seminarie. Hij zit er tegen zijn zin, doet zich voor als ijverige student en haalt kattekwaad uit. Eenmaal jaagt hij een gehate missionaris weg door hem in de nacht een strontpakket in het gezicht te smijten. Na het seminarie werkt hij een tijdje bij een stokerij en vervolgens neemt hij een baantje met een vriend waarbij hij misdadigers afperst. Als de druk te groot wordt gaat hij op uitnodiging van een hulporganisatie naar Nederland en vestigt zich daar.

Abessijnse kronieken kronieken is met veel vaart geschreven, prettig leesbaar en geeft een goed beeld van het leven in Oeganda met de wreedheden van de regimes van Obote en Amin en de verschrikkingen van de Aidsepidemie. Het laatste hoofdstuk geeft nog een beeld van het leven van een illegaal in de Bijlmer.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten