vrijdag 2 januari 2015

Thomas Keneally: Schindlers lijst


Small Cover ImageSpielberg's film heeft destijds veel indruk op mij gemaakt.
Nadat het Duitse leger in 1939 Polen heeft veroverd komt de Duitse zakenman Oskar Schindler naar Krakau om daar een emailfabriek te vestigen vlakbij het Joodse getto. Hij komt in aanraking met een aantal Joden en besluit om hen te helpen.

De officiële Nazi-politiek is om de Joden zoveel mogelijk te hinderen en hen uiteindelijk als volk te vernietigen. Schindler is het hier niet mee eens en hoewel hij tal van contacten heeft met hoge Nazi's, die hij door middel van drank, sigaretten en andere dure cadeus te vriend houdt, helpt hij de Joden zoveel hij kan.

In 1943 besluiten de Nazi's om de kampen in Krakau en ook Schindler's fabriek op te heffen. Schindler weet ze zover te krijgen dat hij een eigen kamp mag houden in Hongarije waar hij zogenaamd granaathulzen produceert voor een ultrageheim wapen. Hij stelt een lijst op van 1200 mensen die hij mee wil nemen naar het nieuwe kamp. In het kamp wordt niets geproduceerd en Schindler besteedt een groot deel van zijn geld om voedsel te kopen voor de Joden. Uiteindelijk behoren de Joden in Schindler's kamp tot de weinige Joden die in Duitsland de oorlog overleven.

Het verdere leven van Schindler na de oorlog is weinig opzienbarend. In "Schindler's lijst" worden talloze wreedheden van de Nazi's beschreven. Het geeft een aangrijpend beeld van een verwerpelijk regime en de strijd daartegen van enkele rechtvaardigen. Het boek leest ondanks zijn inhoud vlot weg en verdient het om gelezen te worden door het die benieuwd zijn naar het leven van Oskar Schindler na het zien van Spielberg's film.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten