vrijdag 23 januari 2015

William Dalrymple: De weg naar Xanadu


"Een maand lang bereidden Louisa en ik ons voor op onze reis. We bogen ons over kaarten en atlassen, haalden onze kennis van de geschiedenis op in de universiteitsbibliotheek van Cambridge, en staken ons licht op bij de diverse ambassades. Toen de examens voor de deur stonden, dook ik twee maanden in mijn studieboeken, dacht niet meer aan de reis en zag Louisa zelden. Twee weken voor ons vertrek, had ik een afspraak met Louisa in een kroeg in Hammersmith. En daar, tussen kleine slokjes zoete witte wijn door, werd ik voor een fait accompli gesteld. Ze had een nieuwe vriend en een nieuw reisdoel. Wankelend van de klap ging ik naar een dineetje alwaar ik mijn hart uitstorte bij de onbekende aan mijn linkerhand. Haar naam was Laura .... Tegen het einde van het diner verklaarde ze dat ze bereid was Louisa's plaats in te nemen, althans tot Lahore, vanwaar ze naar haar ouderlijk huis in Delhi zou reizen."

Zo begint William Dalrymple met een onbekende vrouw aan een avontuurlijke reis. Uiteindelijk reist Louisa de tweede helft vanaf Lahore mee.

"De weg naar Xanadu" is een goed geschreven reisboek, onderhoudend en het leest prettig weg. Helaas mist het net dat beetje extra dat een boek echt boeiend kan maken. Toch een verdienstelijk debuut.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten