vrijdag 6 maart 2015

Martin Parr: The Photobook

Martin Parr & Gerry Badger: The photobook, a history (Groot Brittannië, 2004): 320 blz: Uitgeverij Phaidon

Product Details"The photobook: a history volume 1" is het eerste van twee delen die de geschiedenis van het fotoboek beschrijven. Men kan het werk van fotografen op verschillende manieren leren kennen: uit dagbladen en tijdschriften, door het bezoeken van musea en door het lezen en bekijken van fotoboeken, wat hier dus besproken wordt.


Het boek is onderverdeeld in 9 hoofdstukken, ieder met een inleiding van 5 of 7 pagina's gevolgd door besprekingen van een aantal fotoboeken. Op twee tegenoverliggende pagina's worden telkens 1, 2 of 3 fotoboeken besproken. Van ieder besproken boek wordt een foto van de voorkant en van een of meer pagina's vertoond. In een aparte statistiek wordt van ieder boek de uitgever, plaats van uitgifte, jaar van uitgifte, formaat en aantal blz van het boek, het aantal foto's en of het zwart-wit of kleurenfoto's zijn en de naam van de medewerkers gegeven.

Hoewel de nadruk op fotoboeken uit het Westen (VS, Europa en Japan) ligt worden ook fotoboeken uit andere landen besproken. Het boek is een kunstboek zoals er helaas niet al te veel zijn: prachtige illustraties gecombineerd met een beknopte inzichtgevende tekst. Het boek is een must voor iedere serieuze liefhebber van fotoboeken.  

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten