donderdag 26 maart 2015

Pramoedya Ananta Toer: Aarde der mensen


Aarde der mensen by Pramoedya Ananta Toer
 
"Aarde der mensen" is het eerste en in mijn ogen mooiste deel van een serie van 4 boeken "Het Buru-kwartet" die Pramoedya Ananta Toer tijdens zijn gevangenschap op het eiland Buru schreef en die als onderwerp hebben het opkomende nationalisme van de Indonesische bevolking en de verhouding tussen de inlandse bevolking en het koloniale Nederlandse gezag aan het begin van de 20e eeuw.

Hoofdpersoon in "Aarde der mensen" is Minke, een inlander, zoon van een belangrijk man, die op de HBS in Soerabaja zit, als enige inlander. In Indonesië kent men 3 groepen mensen: de Totoks, oftewel de volbloed Europeanen die bovenaan de ladder staan, gevolgd door de Indo's, mensen die afkomstig zijn uit een huwelijk tussen een Europese man en een inlandse vrouw en de inlanders, de oorspronkelijke bewoners van het land.

In het begin van het boek neemt een vriend van de HBS Minke mee naar de boerderij Buitenzorg. De boerderij is in naam een Europese onderneming, maar wordt in feite gerund door Njai Ontosoroh, de inlandse concubine van Herman Mellinga. De vriend die Indo is wil indruk maken op Annelies, de dochter van njai Ontosoroh, maar ziet tot zijn verbazing dat zowel dochter als moeder veel enthousiaster zijn over Minke.

Wat volgt is deels een liefdesgeschiedenis over de liefde tussen Minke en Annelies en deels een verhaal over de politieke situatie van die tijd. Beide verhaallijnen maken veel indruk en zorgen ervoor dat ik dit boek een van de grote romans van de 20e eeuw vind.

"Aarde der mensen" is het eerste deel van een tetralogie en wordt gevolgd door "Kind van alle volken ****½", "Voetsporen ****" en "Het glazen huis ****".  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten