donderdag 7 mei 2015

Michael Holm: Richard Avedon: Photographs 1946-2004Product DetailsRichard Avedon was een wereldberoemde Amerikaanse fotograaf van met name mode (voor Harper's Bazaar en Vogue) en portretfoto's. "Photographs 1946-2004" is het boek bij de gelijknamige tentoonstelling in het Louisiana Museum of Modern Art in 2007. 

Het boek is grofweg chronologisch opgezet met eerst zijn modefoto's en daarna zijn portretfoto's. De modefoto's van Avedon vind ik niet zo bijzonder maar met de portretfoto's maakt hij onderscheid als een van de beste portretfotografen ter wereld (misschien samen met Yousuf Karsh). 

Er staan een aantal prachtige portretten in het boek, zowel van onbekende mensen, zelfportretten en portretten van zijn vader en vrouw als van beroemdheden. Een aantal van de allermooiste portretten van beroemdheden vind ik die van de hertog en hertogin van Windsor, Buster Keaton, Isak Dinesen, Dwight Eisenhower, Ezra Pound, Bob Dylan, Willem de Kooning, Janis Joplin, Groucho Marx, Robert Frank, Francis Bacon, Henry Kissinger, de Dalai Lama, Salman Rushdie en Michuko Uchida. 

Alle foto's in het boek op een na zijn genomen in zwart-wit.

De teksten in het boek zijn niet zo bijzonder (3 sterren), maar er zal niemand zijn die dat een bezwaar vind bij zo'n prachtig fotoboek.  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten