donderdag 6 augustus 2015

Martin Parr: The Photobook: A History Volume IIIProduct Details"The photobook: a history volume 3" is het derde van drie delen die de geschiedenis van het fotoboek beschrijven. Men kan het werk van fotografen op verschillende manieren leren kennen: uit dagbladen en tijdschriften, door het bezoeken van musea en door het lezen en bekijken van fotoboeken, wat hier dus besproken wordt.

Wat ik eerder heb ik geschreven over deel 1 geldt ook voor deel 3.
Het boek is onderverdeeld in 9 hoofdstukken, ieder met een inleiding van 5 pagina's gevolgd door besprekingen van een aantal fotoboeken. Op twee tegenoverliggende pagina's worden telkens 1, 2, 3 of 4 fotoboeken besproken. Van ieder besproken boek wordt een foto van de voorkant en van een of meer pagina's vertoond. In een aparte statistiek wordt van ieder boek de uitgever, plaats van uitgifte, jaar van uitgifte, formaat en aantal blz van het boek, het aantal foto's en of het zwart-wit of kleurenfoto's zijn en de naam van de medewerkers gegeven.

Dit derde deel gaat min of meer verder waar deel 2 ophield, er worden vooral fotoboeken van na 2000 besproken. Verder worden een aantal fotoboeken besproken die eerder gepubliceerd zijn en die de makers nog niet ondekt hadden ten tijde van deel 2.
Hoewel de nadruk op fotoboeken uit het Westen (VS, Europa en Japan) ligt worden ook fotoboeken uit andere landen besproken. Ik geloof dat ik niet 1 van de besproken fotoboeken ken, toch is het lezen van het boek zeer de moeite waard.

Het boek is een kunstboek zoals er helaas niet al te veel zijn: prachtige illustraties gecombineerd met een beknopte inzichtgevende tekst. Het boek is een welkome aanvulling voor iedere serieuze liefhebber van fotoboeken.  

  

2 opmerkingen:

  1. Een boek over boeken zou mij niet gelijk aantrekken maar zoals jij het beschrijft wordt bij mij toch een lichte interesse gewekt. Leuk om in ieder geval deze invalshoek van dit boek belicht te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Niek, ik vind boeken over boeken vaak wel leuk, vooral als er een specifiek soort boeken in belicht wordt waar ik liefhebber van ben, zoals fotoboeken, reisverhalen, kinderboeken of graphic novels. Groet, Erik

      Verwijderen