zaterdag 1 augustus 2015

Milan Hulsing: Stad van klei


 
Stad van kleiDit boek heb ik gelezen na een recensie van Niek.

"Stad van klei" is een door de Nederlandse striptekenaar Milan Hulsing bewerkte en getekende graphic novel gebaseerd op een eerder uitgegeven novelle van de Egyptische schrijver Mohamed El Bisatie.

Hoofdpersoon van het boek is een ambtenaar, meneer Salem die om zijn kas te spekken een fictief dorp Khaldiya bedenkt en een al even fictieve politiemacht waarvan hij de inkomsten in eigen zak kan steken.

Khaldiya, gelegen op beide oevers van de Nijl, daar waar de rivier zich opsplitst in een labyrintische delta.
Het grote verschil met ontelbare vergelijkbare stadjes is dat Khaldiya alleen op papier bestaat.
De salarissen, huur en verdere kosten van Khaldiya's zijn het enige werkelijke aan het stadje. Bij elkaar opgeteld een gigantisch bedrag. Te storten op een nieuw te openen rekening, liefst op naam van een willekeurige persoon die het geld cash aan Salem overhandigt.
Iemand zonder enige kennis van zaken. ... die alles gelooft wat hem verteld wordt.

Zonder dat iemand iets opvalt slaag het plan van meneer Salem. Langzaam maar zeker groeit het plan hem boven het hoofd en wordt hij langzaam gek, zeker als de bewoners van Khaldiya hem ook lastig gaan vallen.

"Stad van klei" is een mooi, voornamelijk in bruin- en zwarttinten, getekende graphic novel die ook meteen een mooi beeld schetst van het leven in Egypte. 

 

2 opmerkingen:

  1. Naast het verhaal, dat ik al heel erg leuk vond, waren de met name de sfeer van de tekeningen met die bruin- en zwarttinten die het voor me deden. Leuk dat jij er ook van hebt kunnen genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Niek, het was een goede tip. Ik houd sowieso wel van graphic novels die net een tikkeltje anders zijn. Groetjes, Erik

      Verwijderen