maandag 16 november 2015

Dvd: Jiro dreams of sushi

Jiro dreams of sushi: Regisseur David Gelb (Verenigde Staten, 2011, 80 minuten):Jiro Dreams of Sushi (2011) PosterIn Nederland schieten de sushi-restaurants als paddenstoelen uit de grond. Alleen al in de stad Utrecht ken ik er zes, mogelijk zijn er nog meer.

Aangezien ik erg graag sushi eet en sowieso van films over chefkoks houd leek het mij leuk om deze film te bekijken.

Jiro is een 85-jarige kok met 3 Michelin-sterren die al jaren chefkok is van een klein restaurantje (10 zitplaatsen!) in het centrum. Alom wordt zijn restaurant geroemd als de beste plaats in Tokio om sushi te eten. Er wordt ook alleen sushi geserveerd, snelle eters zijn na 15 minuten klaar en 300 euro lichter.

Jiro wordt gevolgd in zijn restaurant terwijl hij sushi aan het maken is, of naar de markt gaat om inkopen te doen. Zijn oudste zoon is 50 jaar en wordt klaargestoomd om het restaurant over te nemen zodra Jiro stopt of er niet meer zal zijn.

De film geeft een zeer onderhoudend beeld van hoe het er bij een sushi-restaurant aan toe gaat en staat tevens even stil bij de gevolgen van de overbevissing waardoor er steeds minder vis wordt aangeleverd op de markt. Een aanrader voor iedereen die van eetfilms houdt!

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten