vrijdag 22 januari 2016

Dvd: Boyhood

Boyhood: Regisseur Richard Linklater (Verenigde Staten, 2014): 158 minuten

Boyhood (2014) Poster"Boyhood" is een film over de groei tot volwassenheid van Mason, een jongen die gevolgd wordt van zijn 6e tot en met zijn 18e verjaardag.

Om de film zo realistisch mogelijk te maken heeft Richard Linklater ervoor gekozen om de film gedurende 12 jaar met tussenpozen op te nemen zodat je ook letterlijk de mensen ouder ziet worden. De 4 hoofdpersonen van de film: Mason, zijn 2 jaar oudere zus Samantha en hun ouders worden in de hele film gespeeld door dezelfde acteurs. Verder zijn er natuurlijk een groot aantal bijrollen voor mensen die korte of langere tijd deel uitmaken van de omgeving.

De ouders van Mason zijn gescheiden. De moeder heeft het financiëel moeilijk en is erg zorgzaam voor de kinderen. Na een tijdje komt de vader in beeld: Mason senior die met een grote auto de kinderen op komt halen voor een uitstapje.

Zo'n beetje alles in het leven van Mason wordt gefilmd: dat hij zijn huiswerk niet heeft ingeleverd op school, spelen met de computer, een kampeertochtje met de vader, een ongelukkig uitgevallen haarknipbeurt, een bezoekje aan een honkbalwedstrijd, een bezoekje aan een bowlingbaan, aan de dierentuin, tot aan een gesprek met pa over voorbehoedsmiddelen en zijn eerste vriendinnetje.

Ik leefde helemaal mee met de hoofdpersonen en vind de film erg authentiek overkomen. Voor alle duidelijkheid, dit is geen documentaire maar een speelfilm. Zonder meer een van de beste films van de afgelopen 5 jaar!

  

3 opmerkingen:

 1. Ha, dus de film komt op DVD toch ook wel goed over. Zelf heb ik deze film in de bioscoop gezien en was er behoorlijk van onder de indruk. Het is alsof je het echte leven meemaakt van die jongen. In mijn beleving dan ook een zeer sterke film.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Niek, de eerdere trilogie van Richard Linklater: "Before sunrise", "Before sunset" en "Before midnight" is ook zeer de moeite waard. Deze drie films hebben ook dezelfde hoofdpersonen, die steeds met een tussenliggende tijd van ongeveer 10 jaar gefilmd zijn. Groetjes, Erik

   Verwijderen
  2. Die trilogie ken ik nog niet. Dank voor de tip.

   Verwijderen