woensdag 6 april 2016

Karl Ove Knausgard: Mijn strijd

Karl Ove Knausgard is een Noorse schrijver, geboren in 1968 die met zijn zesdelige romanserie "Mijn strijd" een uitgebreid epos heeft geschreven over het leven van hemzelf en dat van zijn naasten. Ten tijde van het schrijven van dit epos, tussen 2008 en 2011, is Knausgard getrouwd met Linda, een vrouw die lijdt aan een manische depressie en hebben zij 3 kleine kinderen: Vanja, Heidi en John. In het laatste stuk van deel 6 "Vrouw" wordt beschreven dat Linda ziek is en Karl Ove in zijn eentje opdraait voor het huishouden en de zorg voor de kinderen.

De boeken van Knausgard beschrijven vooral alledaagse gebeurtenissen zoals het verschonen van luiers, het wegbrengen van de kinderen naar de crêche, maar ook de grote gevoelens zoals verschillende verliefdheden, de dood van zijn vader, ontrouw binnen zijn eerste huwelijk. Knap van de boeken is dat een leven als ieder ander zodanig is beschreven dat het makkelijk wordt om je in te leven en mee te leven met de hoofdpersoon. Daarnaast zijn de beschreven gebeurtenissen zeer herkenbaar, ik kon mezelf zeer goed herkennen in een aantal gebeurtenissen die Knausgard heeft opgeschreven.

Knausgard streeft ernaar om zo realistisch mogelijk te schrijven, hij noemt bijvoorbeeld alle personen en alle plaatsen met hun echte naam. Omdat er na het uitkomen van deel 1 een rechtszaak tegen Knausgard dreigde te komen heeft hij de namen van zijn vader (papa) en de familie van zijn vader gefictionaliseerd. Verder zijn van enkele andere mensen de namen veranderd die er bezwaar tegen maakten met hun echte naam in het boek te komen. In deel 6 vermeldt Knausgard de ontvangst van de verschillende delen en dat hij op toernee gaat om zijn boeken te promoten.

In grote lijnen volgt hieronder de inhoud van de 6 delen:

Vader / 1Deel 1: Vader gaat over de jeugdjaren van Karl Ove en met name over zijn verhouding tot zijn strenge vader. Een groot gedeelte van dit deel gaat over de begrafenis van zijn vader in 1998 die zich letterlijk heeft doodgedronken.


Liefde- 2
Deel 2: Liefde gaat over zijn relatie met Linda en hun 3 kinderen en hoe ze elkaar hebben ontmoet nadat Karl Ove uit een eerder huwelijk met Tonje is weggevlucht.Zoon - 3Deel 3: Zoon gaat over zijn jeugdjaren tot ongeveer zijn 15e en de eerste kennismakingen met meisjes.Nacht - 4
Deel 4: Nacht gaat over het jaar dat Karl Ove lesgeeft aan een school in Noord-Noorwegen en over zijn laatste 3 jaren aan het gymnasium. Karl Ove stelt zich gedurende die tijd 3 doelen: 1: het krijgen van een vriendin, 2: het zo snel mogelijk met een vrouw naar bed gaan, 3: zich ladderzat drinken. Alleen het laatste lukt met zeer grote regelmaat. Aan het einde van dit deel gaat hij met een meisje waar hij niet om geeft naar bed tijdens een Deens popfestival.SchrijverDeel 5: Schrijver gaat over het jaar dat hij een schrijverscursus volgt en de jaren daarop aan de universiteit. Veel uitweidingen over zijn pogingen tot het schrijven van zijn eerste roman.


Mijn strijd 6 - Vrouw
Deel 6: Vrouw gaat over de tegenwoordige tijd met Linda, Vanja, Heidi en John afgewisseld met een fors uitgevallen essay van zo'n 400 bladzijden over Hitler, diens boek "Mein kampf" en het kwaad. Dit essay vond ik met afstand het minst interessante stuk van de serie.


Ik heb de ruim 3600 blz met veel plezier in precies 36 dagen gelezen. Knausgard schrijft bijna steeds onderhoudend, waar hij ook over schrijft, behalve het essay in deel 6.

2 opmerkingen:

  1. Wooow, jij hebt flink doorgelezen. Ik heb nog twee delen te gaan en bewaar die expres ook een beetje omdat ik niet wil dat ik niets meer in het verschiet heb, zo goed vind ik deze boeken. Interessant om jouw mening te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Niek, ik moet zeggen dat het lezen van deze serie ook wel een beetje verslavend werkt. Dat iemand zo zijn eigen leven onder de loep kan leggen is ongehoord. Ik ben benieuwd of jij het essay in "Vrouw" over Hitler iets vind toevoegen of dat het alleen maar bladvulling is. Groetjes, Erik

      Verwijderen