woensdag 22 juni 2016

Dvd: Pollock

Pollock (Verenigde Staten, 2000): 116 minuten, Regisseur Ed HarrisPollock Poster Jackson Pollock (ook wel Jack the Dripper genaamd) was een Amerikaanse abstract schilder die bekend geworden is door zijn actionpaintings: schilderijen die hij maakte door met een kwast of een stokje verf uit te spreiden boven op een op de grond liggend doek. Tijdens zijn leven had hij het niet breed, nu worden zijn schilderijen voor vele miljoenen euro's gekocht door rijke verzamelaars.

"Pollock" geeft een beeld van het leven van Pollock, vanaf zijn armoedige jaren tijdens de Tweede Wereldoorlog tot aan zijn dood door een autoongeluk.

Lee Krasner, een Amerikaanse schilderes ontdekte Pollock en was zo ondersteboven van zijn werk dat zijn hem zijn leven lang ondersteunde en het tot haar missie maakte om zijn werk tentoongesteld te krijgen in galerijen.

Pollock was geen makkelijk man om  mee te leven. Hij dronk veel meer dan goed voor hem was en had last van depressies. Na een publicatie in het tijdschrift Life was hij opeens Amerika's bekendste schilder.

"Pollock" is een onderhoudende film die een goed beeld geeft van het leven en de schilderijen van Pollock. Vooral die scenes waarin we Pollock aan het werk zien spreken mij aan. Aanbevolen voor iedereen die van schilderkunst houdt.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten