vrijdag 15 juli 2016

Victor Alexandrov: Adder onder addersAdder onder adders by Victor Alexandrov"Adders onder adders" is het autobiografische verhaal over zijn jeugd door de Russische schrijver Victor Alexandrov. Voordat ik in dit boek begon te lezen had ik nog nooit van de schrijver gehoord.

Victor is afkomstig uit een rijke familie waarin hij tot vervelens toe gedichten leerde opzeggen in vijf talen. Na de februarirevolutie werd hij uit Petersburg naar het zuiden gestuurd om bij een oom de te verwachten moeilijkheden het hoofd te bieden. De oom is er niet en Victor komt terug in een groep kinderen die vooral van diefstal leven omdat er nauwelijks iets te eten is. Daar doorloopt hij de school van het leven.

Zijn ouders zijn intussen naar Finland gevlucht. Na een moeilijke tijd komt Victor terug in Petersburg. Hij vlucht dan ook naar Finland. Eenmaal daar aangekomen vindt de hereniging met zijn ouders plaats die verbijsterd zijn over de veranderingen die Victor heeft ondergaan.

Er volgt nog een periode van school onder strenge en sadistische leraren. Volgens Victor was in die tijd (rond 1920) in de kiem al de wreedheid van het latere Nazi-regime aanwezig. Het boek eindigt ermee dat Victor in Parijs aankomt, een idylle.

Het boek is zeer goed geschreven, maar laat een lugubere indruk achter. Niet voor liefhebbers van een vrolijke komedie. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten