donderdag 13 oktober 2016

Dvd: The salt of the earth

The salt of the earth (Duitsland, 2014): 104 minuten: Regisseur Wim Wenders

The Salt of the Earth PosterZo'n 20 jaar geleden maakte de filmer Wim Wenders kennis met een foto van Sebastiao Salgado die hem zo intrigeerde dat hij een afdruk kocht en boven zijn bureau hing. Daarna volgde hij de ontwikkeling van Salgado als fotograaf. Nu heeft hij een documentaire over het leven en vooral het werk van Salgado gemaakt.

Salgado groeide op in een klein dorpje in Minas Gerais in Brazilië en trok op zijn 15e naar een wat grotere stad om daar te studeren. Hij ontmoette als snel Leia, die zijn vrouw werd. Op aanraden van zijn vader had hij economie gestudeerd en was zij het met enige moeite afgestudeerd en had een goed betaalde baan gevonden.

Op een dag maakte hij kennis met een fototoestel en was zo geïntrigeerd door de camera dat hij fotograaf werd.

De documentaire volgt de grote projecten van Salgado (Het andere Amerika, de Sahel, Werkers, Exodus, Genesis) waarbij heel veel enerzijds prachtige maar anderzijds ook gruwelijke foto's worden getoond.

Salgado werd bekend als fotograaf van mensen maar heeft voor zijn laatste project Genesis besloten om de natuur in al haar schoonheid in beeld te brengen als tegenwicht voor de vele confronterende reportages die hij daarvoor heeft gemaakt.

Wat ook mooi is om te zien is dat de Salgado's een dor gebied van zo'n 600 hectare in de loop van 20 jaar tijd voor een groot deel hebben weten te herbebossen door de aanplant van zo'n 2,5 miljoen bomen.

Ik vind het een prachtige documentaire over een van de bekendste fotografen van onze tijd.

Een ding begrijp ik niet van de dvd. Er staan een aantal weggelaten scenes op de dvd. Ik begrijp wel dat deze scenes niet essentieel zijn voor de film, maar ze zijn evengoed interessant. Als je er voor kiest om die op de dvd te zetten, zorg er dan ook voor dat ze netjes ondertiteld zijn net als de film zelf.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten