donderdag 20 oktober 2016

Dvd: Shackleton

Shackleton (Groot Brittannië, 2002): 204 minuten: Regisseur Charles Sturridge

Shackleton PosterDe volgende inhoud heb ik overgenomen van mijn boekbespreking van "Zuid", het meesterwerk dat Shackleton heeft geschreven na zijn tocht.

Net na het begin van de Eerste Wereldoorlog in augustus 1914 ging Shackleton op pad met 2 boten: met de Endurance onder leiding van hemzelf en met als kapitein Frank Worsley, en met de Aurora. Shackleton zelf zou met een groep Antarctica oversteken vanuit de Weddellzee, de andere groep van Aurora zou vanuit de Rosszee voedsel en brandstofdepots aanleggen tot aan de 83e breedtegraad om de oversteek mogelijk te maken.

Het liep anders. De depots werden met veel moeite uitgezet door de groep vanuit de Rosszee, maar de Endurance kwam vast te zitten in het ijs van de Weddellzee. De boot werd verlaten op 27 oktober 1915 en zonk uiteindelijk op 21 november.

Shackleton had er lang over na gedacht hoe hij de groep veilig terug naar huis zou brengen. Er werden 3 reddingsboten, de honden en een deel van de voedselvoorraden gered. Persoonlijk bezittingen werden bijna alle achtergelaten.

Gedurende enkele maanden zat het team vast op een grote ijsschots. Uiteindelijk voeren ze naar Elephant eiland. Daar bouwden ze een provisorische hut.

Terwijl het grootste deel van de groep daar achterbleef onder leiding van Frank Wild, ging Shackleton met Frank Worsley en 4 anderen in de James Caird (een van de 3 boten) op weg naar Zuid Georgië, zo'n 1000 km verderop. Na een zeer moeilijke bootreis landden ze uitgeput op Zuid Georgië en daar moesten ze nog een tocht maken over een indrukwekkende bergrug met gletschers om in veiligheid te komen.

De televisieserie volgt het verhaal van het boek nauwgezet. In de eerste 2 uur van de film maken we de voorbereidingen mee die Shackleton treft om de expeditie mogelijk te maken tot het moment dat de Endurance wordt verlaten. Het boek is prachtig verfilmd met veel aandacht voor allerlei kleine details. Mooie natuurbeelden worden afgewisseld met beelden waarop de groepsleden als een eenheid aan het werk zijn. Wat mij betreft een absoluut meesterwerk en een van de top 10 films van na 2000!

De dubbeldvd die ik heb gezien is compleet met een biografie van Shackleton en een making of. In de making of vooral aandacht voor de problemen die men bij het filmen moest overwinnen.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten