maandag 7 november 2016

Henryk Sienkiewicz: Quo Vadis?

Henryk Sienkiewicz: Quo Vadis? (Polen, 1894): 398 blz: Door Theo Kars uit het Frans bewerkte vertaling (1986) gebaseerd op de vertaling van H. Pyttersen (1899): Uitgeverij Loeb

Quo vadisTheo Kars was vol lof over "Quo vadis?", het boek van de Poolse nobelprijswinnaar Henryk Sienkiewicz waarin die een compleet andere wereld schetste van Romeinse decadentie ten tijde van keizer Nero en de opkomst van het Christendom.

Omdat ik een fan ben van zowel het werk van Theo Kars (De memoires van een slecht mens, Praktisch verstand) als van zijn vertalingen (de memoires van Giacomo Casanova, Handorakel of de kunst van de voorzichtigheid van Baltasar Gracian) besloot ik om dit werk te lezen.

 Ik was blij verrast dat dit boek ook door Theo Kars is vertaald.

Hoofdpersonen van het boek zijn enerzijds de filosofisch ingestelde Petronius en anderzijds zijn neef Vinicius en Lygia, de vrouw waarop Vinicius verliefd is. Petronius is een man van de wereld die van uitslapen, mooie kunst, mooie vrouwen en lekker eten houdt. Lygia. Vinicius is verliefd, maar er is een probleem, hij is een ruwe onbehouwen Romein, terwijl Lygia een Christen is, aanhager van een religie, die in die tijd net in opkomst begint te komen.

Het boek wisselt de liefdesavonturen van Vinicius en Lygia af met de filosofische overpeinzingen van Petronius. Dit alles speelt zich af onder het bewind van keizer Nero, die zich meer bezig houdt met het componeren van gedichten en die voor te dragen dan met staatszaken. Dat belet hem evenwel niet om opdracht te geven de Christenen te vervolgen die in de arena terechtkomen om te vechten tegen wilde dieren of overgoten met pek als fakkels worden aangestoken.

Het historisch aspect van het boek komt goed uit de verf, terwijl het liefdesverhaal wat clichématig is. Hoewel ik de eerste 50 bladzijden van het boek moeizaam las, ben ik toch blij dat ik het uitgelezen heb, al is het maar om iets meer van de Romeinse leefwereld te weten te komen.

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten