donderdag 23 februari 2017

D.H. Lawrence: Lady Chatterley's Lover

D.H. Lawrence: Lady Chatterley's Lover (Groot Brittannië, 1928): 345 blz: Vertaald door J.A. Sandfort (1950): Uitgeverij Atlas Contact: Mijn exemplaar: de Volkskrant verboden boeken deel 3

Lady Chatterley's LoverConstance Reid (Connie) trouwde in 1917 met Clifford Chatterley, toen hij een maand met verlof thuis was.

Zes maanden later kwam hij in brokken weer naar huis, verlamd in zijn onderlichaam tot in zijn heupen. Hij was 29 jaar oud, Connie 23. Zij woonden in een groot huis met park in Wragby Hall, dat hij geërfd had van zijn vader die was overleden.

Door zijn verlamming was Clifford niet meer in staat tot lichamelijke liefde. Connie kwijnde langzaam weg, had een tijdje een minnaar, maar hij was ook niet de ware.

 In het park stond een hutje. Connie trok zich daar vaak terug en ontmoette daar de boswachter Oliver Mellors. Langzaam maar zeker ontstond een heftige liefde, waar ze helemaal vol van was. Clifford wist er niets van.

Toen het boek uitkwam in 1928 was het verboden in Engeland  en moest het gedrukt worden in Frankrijk. Vergeleken met wat er tegenwoordig allemaal over sex geschreven wordt is het boek vrij tam. Ik denk niet dat er nu nog veel mensen zijn die er aanstoot aan zullen nemen. Het verhaal op zich stelt niet zo veel voor en was het niet vanwege de prachtige verfilming dan had ik het boek waarschijnlijk nooit gelezen.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten