zaterdag 4 februari 2017

Dvd: De klompenboom

De klompenboom (Italië, 1978): 178 minuten: Regisseur Ermanno Olmi

L'albero degli zoccoli PosterAan het einde van de 19e eeuw wonen op een grote boerderij in Lombardije 5 families en de landheer. Zij betalen pacht om op de grond van de landheer te mogen werken en staan een deel van de oogst af. De armoede straalt er van af.

Minec, de jongste zoon van boer Battisti is 6 jaar oud en moet volgens de pastoor naar school gaan omdat het een intelligente jongen is. Zijn ouders zien liever dat hij mee werkt op de boerderij, maar gaan ermee akkoord dat hij iedere dag heen en weer gaat naar school, op 6 kilometer afstand.

"De klompenboom" toont beelden van het plattelandsleven zoals dat in de 19e eeuw gebruikelijk was. Er wordt een gans en een varken geslacht. Er is een zieke koe. Opa plant tomaten met kippenmest. Een stelletje is wordt verliefd en gaat trouwen. Er is een stoffenkoopman. Er is kermis met een draaimolen en veel drank.

Omdat in de film mensen uit de streek spelen komt alles erg authentiek over. Ik vind het een van de mooiste Italiaanse films die ik ken, die een zeer goed beeld geeft van de zware omstandigheden op het platteland.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten