zondag 12 maart 2017

Blikvangers: Tekeningen van Fiep Westendorp

Blikvangers: Tekeningen van Fiep Westendorp (Nederland, 2016): 269 blz: Uitgeverij Querido

BlikvangersVeel mensen zal de naam Fiep Westendorp niet zo veel zeggen. Maar als je Annie M.G. Schmidt zegt, dan denk je automatisch aan de prachtige tekeningen bij haar boeken en die zijn gemaakt door Fiep Westendorp.

Fiep Westendorp was geboren in 1916 en overleed in 2005. Haar 100-ste geboortejaar was aanleiding voor een groots overzichtswerk.

Doorbladerend door het boek vallen de prachtige illustraties meteen op. Fiep kon schitterend tekenen en had een duidelijke zeer herkenbare eigen stijl. Ze is natuurlijk vooral bekend geworden door haar samenwerking met Annie M.G. Schmidt, maar ze heeft de omslagen van een groot aantal boeken getekend en verder ook veel werk in opdracht afgeleverd. Over het algemeen waren de opdrachtgevers zeer te spreken over haar werk en dat is ook moeilijk anders voor te stellen.

Voor de illustraties krijgt het boek zonder meer 5 sterren. Wat jammer is dat de teksten niet zo boeiend zijn. Het was leuk als iemand van het statuur van Annie M.G. Schmidt de teksten bij het boek had geleverd, dan waren de teksten zo veel boeiender geweest. Zoals het nu is, lijdt het boek zoals veel kunstboeken eronder dat de teksten niet van dezelfde kwaliteit zijn als de illustraties.

Een mooie aanvulling op de bibliotheek voor iedereen die van het werk van Annie M.G. Schmidt houdt, en wie doet dat niet?

 

2 opmerkingen:

  1. Wat een gemiste kans, zo'n slechte tekst bij zulke mooie illustraties!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Hella, ik ben het helemaal met je eens. Helaas is het vrij gebruikelijk dat mooi uitgevoerde boeken met prachtige illustraties voorzien worden van een onbenullige tekst. Echt goede teksten bij mooie kunstboeken komen in mijn ervaring niet zo vaak voor. Groetjes, Erik

      Verwijderen