maandag 6 maart 2017

Sara Wheeler: Cherry

Sara Wheeler: Cherry: A life of Apsley Cherry-Garrard (Groot Brittannië, 2001): 298 blz: Uitgeverij Jonathan Cape

CherryToen Sara Wheeler zelf in Antarctica verbleef en daar "The worst journey in the world", het boek van Apsley Cherry-Garrard, las raakte ze gefascineerd door het boek en de schrijver ervan die in zo'n prachtig proza over zijn eigen belevenissen en die van de andere expeditieleden van de Zuidpoolexpeditie onder kapitein Scott had geschreven.

Cherry's claim voor beroemdheid was dat hij had deelgenomen aan die beroemde expeditie en vooral vanwege dat boek dat hij erover geschreven had. Verder heeft Cherry-Garrard gedurende zijn leven nauwelijks iets geschreven.

Cherry-Garrard was van gegoede afkomst, al voor zijn 20e erfde hij een enorm landgoed met landhuis van zijn vader en was hij millionair. In feite hoefde hij niets te doen voor de kost. Om iets om handen te hebben meldde hij zich aan voor de Zuidpoolexpeditie onder bevel van Scott. Hij wilde tevens 1000 pond bijdragen als hij aangenomen werd. Uiteindelijk werd hij niet aangenomen, maar besloot hij om het geld sowieso te geven. Dat maakte een goede indruk, hij werd vlak voor de expeditie vertrok alsnog aangenomen. Met zijn 24 jaar was hij de op een na jongste deelnemer aan de expeditie.

Hij ging mee met de sledetocht om op 80 graden breedtegraad een depot voor de volgende winter aan te leggen, voor als de poolreizigers op de terugweg naar huis waren. In de winter van 1911 maakte Cherry-Garrard met Bowers en Wilson een barre tocht om een ei van een keizerspinguïn te bemachtigen. Het liep maar op het randje goed af, maar Cherry-Garrard sloot diepe vriendschap met Bowers en Wilson.

Een heel gezelschap vertrok eind 1911 richting de Zuidpool. Uiteindelijk waren er drie ploegen van elk 4 man. Cherry-Garrard behoorde tot de eerste ploeg die huiswaarts gestuurd werd.

Eind maart 2012 ging Cherry-Garrard met een maat naar het depot om de terugkomst van Scott en zijn metgezellen af te wachten. Ze zouden nooit komen, zo'n 18 kilometer van het depoty vandaan vonden zij hun dood. Cherry-Garrard kon hier niets aan doen, maar in zijn latere leven heeft hij zich vaak afgevraagd of hij ze toch niet had kunnen redden.

Na de terugkomst in Engeland brak de Eerste wereldoorlog uit. Cherry-Garrard werd ongeschikt voor de dienst bevonden. Hij hield wel contact met de overlevende expeditieleden. Cherry-Garrard woonde in een groot landhuis in Lamer. Een van zijn buren was de beroemde schrijver George Bernard Shaw. Deze spoorde Cherry-Garrard aan om een boek over zijn belevenissen te schrijven en hielp hem met tal van adviezen. Het boek kwam uit en was meteen een groot succes.

Nadat hij het boek gepubliceerd had gebeurde er nog weinig bijzonders in het leven van Cherry-Garrard: hij trouwde, kreeg last van depressies en stierf uiteindelijk op de leeftijd van 73 jaar.

"Cherry" is een prachtig geschreven biografie over een weinig opmerkelijk man die 2 grote wapenfeiten op zijn naam heeft staan: de expeditie en het boek over die expeditie.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten