zondag 2 april 2017

Riad Sattouf: De Arabier van de toekomst: deel 2

Riad Sattouf: De Arabier van de toekomst: deel 2 (Syrië, 2015): 158 blz: Vertaald door Toon Dohmen (2015): Uitgeverij de Geus

De arabier van de toekomst 2In 1984 was Riad zes jaar oud en nog altijd een betoverend mooie man:
- Blond haar dat opwaait in de wind als bij een Californische actrice
- Moet heel erg zijn best doen om niet te huilen wanneer hij is gevallen
- Zich iets te goed bewust van zijn aantrekkelijke verschijning
- Stem van een klein meisje
- Veters gestrikt door zijn moeder

Riad staat voor de grootste uitdaging van zijn leven: hij gaat naar school. En niet in Frankrijk, nee, in het land waar zijn vader vandaan komt, het Syrië van Hafez al Assad.

De juf is een forse vrouw met een vriendelijk gezicht. Ze heeft echter ook een stok in haar hand. Telkens als een leerling iets doet wat haar niet bevalt, dan zegt ze dat die leerling haar zijn handen moet laten zien en geeft ze er klats een keiharde mep op waarna de leerling in tranen uitbarst.

wat citaten:

"En een vrouw kan zeker geen twee mannen hebben?"
"Ha Ha, dat is een goeie!"
"Nee, natuurlijk niet ... Maar het is voor mannen ook niet gemakkelijk: ze kunnen niet zomaar wat doen. Het is allemaal heel goed doordacht ..."
"Volgens de islamitische traditie kan een man meerdere vrouwen hebben, mits hij ze allemaal gelijk behandelt. Heel rechtvaardig."
"Als een man een van zijn vrouwen een halsketting cadeau doet, moet hij voor zijn andere vrouwen ook zo'n ketting kopen ... Hij moet voor hen allemaal een eigen kamer hebben en bij toerbeurt de nacht met ieder van hen doorbrengen."

Op een avond kwam Riad's vader terug uit Damascus met iets onder zijn arm. "Ha Ha! Kijk! Zo gaat onze grote luxe villa eruitzien" Zeg maar het Witte Huis. Mijn moeder was niet erg enthousiast over het ontwerp. Ze vond het te groot. "Natuurlijk is het groot! We hebben veel kamers nodig voor alle kinderen die we gaan krijgen!" "Ik denk groot! Dit wordt het grootste huis van het dorp! Een villa met presidentiële allure."

Op bezoek bij een neef die generaal is:
"Maar, neef, vertel eens, wat doe je met die graafmachine? Zoek je soms een schat?" "Ha Ha Ha Ha! Nee, helemaal niet ..." "Ik laat een zwembad van 10 meter diep uitgraven, zodat mijn kinderen er vanaf het dak in kunnen duiken."

Dit jochie heette Abdel Rahman. Hij was heel aardig. Samen met zijn neef Amien was hij urenlang bezig om kikkers uit poelen te vissen. Ze bonden de kikkers zorgvuldig met een touwtje vast aan zijn fietsband. Vervolgens fietste hij een stukje en beoordeelde hij de mate van vermorzeling.

Riad gaat met zijn ouders weer een keer naar Frankrijk. Hij is verbaasd over wat er allemaal in de supermarkten te koop is.

Dit tweede deel van "De Arabier van de toekomst" is een waar genot om te lezen. Ik vind het zelfs nog iets sterker dan het eerste deel. Een derde deel is al aangekondigd. Dat ga ik tezijnertijd ook zeker lezen!

  

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Hoi Hella, ik denk dat voor jou die jaren in Oman heeft gewoond, erg veel herkenbaar is in de Arabische cultuur in Syrië. Een absolute aanrader, vooral vanwege de verfrissende humor van het boek. Groetjes, Erik

      Verwijderen