zaterdag 26 augustus 2017

Dvd: Rear window

Rear window (Verenigde Staten, 1954 ): 110 minuten: Regisseur Alfred Hitchcock

Rear Window PosterEen beroepsfotograaf (James Stewart) zit al een aantal weken thuis met een been in het gips. Omdat hij niets beter te doen heeft bespied hij dagen- en nachtenlang de buren an de overkant van het appartementencomplex waar hij woont met een camera en verrekijker. Zijn zeer knappe vriendin (Grace Kelly) vindt dat maar niets.

Op een gegeven moment vallen de fotograaf wat vreemde zaken op aan een appartement aan de overkant Zijn vriendin vindt het flauwekul, maar raakt er ook van overtuigd dat er een moord is gepleegd. Is dat een waanidee, of is er werkelijk iets aan de hand?

"Rear window" is wat mij betreft de beste film van Hitchcock. De spanning wordt langzaam opgebouwd en de dialogen tussen de hoofdrolspelers zijn meesterlijk. Een genot om naar te kijken, of het nu voor de eerste keer of de vijfde keer is. Terecht een van de hoogst gewaardeerde .films op IMDB.

Op IMDB krijgt "Rear window" van bijna 400.000 mensen een waardering van 8,5 en staat daarmee op plaats 44 van de hoogst gewaardeerde films.

   

5 opmerkingen:

 1. Woooow, zelfs een van de hoogst gewaardeerde films op imdb? Het is alweer een tijd geleden dat ik deze film gezien heb en eigenlijk weet ik niet meer zo goed hoe het nou zat. Tijd om weer eens te gaan herkijken. Dank voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Niek, dit is echt een film om meerdere malen te bekijken. Iedere keer word ik weer meegezogen in het verhaal. Ik denk dat ik "Rear window" inmiddels 5 keer heb gezien en dat hij net wel of net niet in de toptien van mijn favoriete films allertijden staat. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is echt niet mis zoveel lof. Ik zet hem hoger op mijn kijklijst want nu ben ik toch wel heel nieuwsgierig geworden.

   Verwijderen
 3. Bij ons opschool vroeger krgen wij iets als "cinematografische opvoeding". We hebben toen heel wat klassiekers bekeken (zelfs Das kabinett von Doktor Kalligari)en dus ook deze film. met een fantastisch goede inleiding, zodat het me altijd is bijgebleven.
  De laatste tijd heb ik de betere film weer herontdekt. ik vind het dan ook erg leuk om bij jou filmtips te sprokkelen. Deze week had ik het er met een vriend over dat we misschien eens een Charlie Chaplinavond moesten organiseren, met bijvoorbeeld Modern Times. wat denk jij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jacqueline, een Charlie Chaplinavond is natuurlijk geweldig. Er zijn wat mij betreft 3 Chaplinfilms die er boven uit springen. Dat zijn:
   - Modern times: een prachtige satire op het moderne leven
   - City lights: over een blind bloemenmeisje en de laatste stomme film van Chaplin
   - Monsieur Hulot: een zwarte komedie over een man die rijke weduwen trouwt, ze vermoordt en vervolgens de erfenis opstrijkt
   Alle 3 deze films staan garant voor een avond vol filmplezier. Groetjes, Erik

   Verwijderen