zaterdag 7 oktober 2017

Dvd: Casablanca

Casablanca (Verenigde Staten, 1942 ): 98 minuten: Zwart-wit: Regisseur Michael Curtiz

Casablanca PosterIn Casablanca staat een café: Rick's American. De eigenaar hiervan is Rick (gespeeld door Humphrey Bogart), een cynische Amerikaan, die zich alleen om hemzelf bekommert.

Jaren eerder heeft hij in Parijs een romance gehad met een Zweedse, Ilsa (gespeeld door Ingrid Bergman).

Dan komen in Casablanca de voortvluchtige Tsjech Victor Laszlo en zijn vrouw Ilsa aan. Ze proberen om te ontsnappen naar Amerika, maar zal hun dat lukken?

"Casablanca" is volgens mij en velen met mij, een van de mooiste films ooit met prachtrollen van Humphrey Bogart en vooral van Ingrid Bergman. Ingrid Bergman is een van die vrouwen die de hele film naar een hoger plan trekken (net zoals Grace Kelly in Rear Window en Claudia Cardinale in Once upon a time in the West).

Op IMDB krijgt "Casablanca" van ruim 460.000 mensen een waardering van 8,5 en staat daarmee op plaats 36 van de hoogst gewaardeerde films!

 

6 opmerkingen:

 1. Een film die ik heel lang geleden gezien heb maar toen te langzaam vond. Dat zou nu wel eens anders kunnen zijn. In ieder geval een film waar vaak naar verwezen wordt en daarom de moeite waard is om nog eens te gaan bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Niek, de film is inderdaad vrij traag en de eerste 20 minuten zijn een beetje saai, maar als de film eenmaal op gang komt is hij geweldig. En Ingrid Bergman is natuurlijk een prachtige actrice (daar kijk ik als man graag naar!). Groetjes, Erik

   Verwijderen
 2. Inderdaad een klassieker waar ik erg van genoten heb, terwijl ik dat niet echt had verwacht toen ik eraan begon (leuke verrassing. Bogart is geweldig.

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bettina, veel mensen beschouwen deze film als de beste Hollywood-klassieker ooit. We zijn dus niet de enigen die deze film geweldig vinden. En ja, Bogart is natuurlijk een erg knappe man, ik zou willen dat ik er zo uitzag :). Groetjes, Erik

   Verwijderen
 3. Prachtige film. Mooiste scène vind ik als ze allemaal de Marseillaise gaan zingen, tegen die Duitsers in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hella, dat is inderdaad een mooie scène. Groetjes, Erik

   Verwijderen