maandag 8 januari 2018

Dvd: De nieuwe wildernis

De nieuwe wildernis (Nederland, 2013): 98 minuten: Regisseurs Mark Verkerk & Ruben Smit

De nieuwe wildernis PosterDe makers van "De nieuwe wildernis", Mark Verkerk en Ruben Smit, wilden af van het truttige imago van de Nederlandse natuurfilm. Zij wilden een film maken met spectaculaire beelden van vrij gewone dieren die in het natuurgebied de Oostvaardersplassen in grote getale voorkomen. Hierin zijn zij grandioos geslaagd.

In de Oostvaardersplassen, een klein natuurgebiedje van slechts 12 bij 5 kilometer, leven zo'n 900 Konik-paarden, evenals grote kuddes edelherten en Heck-runderen. Ruben Smit filmde de paarden, herten en runderen in close-up en met grote telelenzen. Ook maakte hij gebruik van onbemande helikopters, zodat ze van bovenaf konden filmen.

In de film is geen enkel spoor van menselijk aanwezigheid te bekennen, behalve in een opname 's winters als je twee schaatsers op de achtergrond ziet. Behalve voor de grote zoogdieren is er ook aandacht voor soorten als ganzen, ijsvogels, de zeearend, de strontvlieg en de vossen. Het commentaar bij de film is deskundig ingesproken door Harry Piekema. Kortom: een genot om naar te kijken!

Bij de dvd-uitgave van "De nieuwe wildernis" zit een extra dvd "Achter de schermen van de nieuwe wildernis". Daarin laten de makers zien hoe ze met gebruikmaking van de modernste technieken de dieren filmden. Ook is er volop aandacht voor het componeren van de filmmuziek. Deze documentaire is een aangename toevoeging.

 , de documentaire krijgt 4 sterren.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb hem destijds in de bioscoop gezien en vond hem ook echt de moeite waard. Bezoek aan de Oostvaardersplassen staat komende lente op het programma :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Koen, "De nieuwe wildernis" is een van de laatste films die ik in de bioscoop heb gezien. Nu ik de film aandachtig op dvd heb bekeken, heeft hij op mij misschien nog wel meer indruk gemaakt dan destijds in de bioscoop. Ik ben benieuwd of het in het echt net zo indrukwekkend is, als dat het op de film overkomt. Groetjes, Erik

      Verwijderen