woensdag 10 januari 2018

Dvd: Festen

Festen (Denemarken, 1998): 100 minuten: Regisseur: Thomas Vinterberg

Festen PosterToen ik in 1998 na het zien van de Deense film "Festen" uit de bioscoop kwam, was ik zwaar onder de indruk. Wat een heftig onderwerp en wat een indrukwekkende film.

Vanwege het onderwerp, incest, heb ik deze film tot nu toe nooit voor een tweede keer bekeken. Samen met een vriend heb ik "Festen" nu voor de tweede keer bekeken. Opnieuw was ik zwaar onder de indruk.

Helge, een zakenman wil zijn 60e verjaardag groots vieren, hij heeft in een groot landhuis zijn familie en vrienden uitgenodigd. Een half jaar daarvoor heeft zijn dochter Linda zelfmoord gepleegd, het is niet duidelijk waarom.

De oudste zoon Christian is door zijn vader gevraagd om een speech te houden om Linda te herdenken. Christian houdt de speech en vertelt dat zijn vader hem en zijn zus vroeger misbruikte. De eerste reactie is er een van ongeloof, zoiets absurds kan toch niet waar zijn? Zijn jongere broer zet hem het landhuis uit en bindt hem vast aan een boom. Het feest gaat verder, maar langzaamaan komt de waarheid verder naar buiten als ook de andere zus Helena vertelt over een brief die Linda heeft nagelaten en die ook hun vader beschuldigt.

"Festen" is een film met een zeer zwaar onderwerp, dat toch met de nodige humor op een manier behandelt wordt, dat je steeds verder wilt kijken. In combinatie met fantastisch acteerwerk levert dat een film op van een dusdanig hoog niveau, dat geen enkele Nederlandstalige film die ik ken haalt. Een meesterwerk!

Op IMDB krijgt "Festen" van iets meer dan 72.000 mensen een waardering van 8,1.

   

4 opmerkingen:

 1. Ja, deze herinner ik me ook als ontzettend indrukwekkend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hella, Denemarken wordt vaak geroemd als een klein land waar ze prachtige films maken. Dit is wat mij betreft wel de meest indrukwekkende film uit Denemarken die ik ken. Ook "Jagten" van dezelfde regisseur is erg de moeite waard. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 2. Hear! Hear! Nu ik je blog lees, heb ik weer helemaal zin om deze film te herkijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Niek, dat moet je zeker doen! De tweede keer vond ik hem misschien wel nog indrukwekkender en was ik ook aanzienlijk minder aangeslagen. Groetjes, Erik

   Verwijderen