vrijdag 23 februari 2018

Dvd: Kinsey

Kinsey (Verenigde Staten, 2004): 113 minuten: Regisseur  Bill Condon

Kinsey Poster"Kinsey" is een biopic over het leven en het werk van Alfred Kinsey, een Amerikaanse wetenschapper die in 1948 zijn boek publiceerde over het onderzoek dat hij gedaan had naar de menselijke seksualiteit.

Alfred Kinsey studeerde biologie aan de universiteit en onderzocht galwespen. Hij had juist voor deze soort gekozen, omdat iedere galwesp verschillend is van iedere andere galwesp. Na 10 jaar onderzoek had hij 1 miljoen galwespen verzameld.

Toen hij trouwde, hadden hij en zijn vrouw problemen met de gemeenschap en zochten ze hulp bij de dokter. Het bleek dat seksuele problemen erg veel voorkwamen, maar dat er weinig over bekend was, laat staan systematisch onderzoek naar verricht.

Als professor aan de universiteit kwam Kinsey op het idee om colleges te geven over de seksualiteit. Die sloegen natuurlijk in als een bom. Op veel vragen van de studenten moest Kinsey als antwoord geven, dat men het niet wist. Daarom opperde hij het idee om een grootschalig onderzoek naar de menselijke seksualiteit te doen. Hij trainde onderzoekers die mensen moesten ondervragen, stelde een gedetailleerde vragenlijst samen en ondervroeg tienduizenden mensen.

Het onderzoek was onthullend. Zo bleek buitenechtelijke seks en seks voor het huwelijk veel meer voor te komen dan gedacht, evenals seks tussen mannen onderling, tussen vrouwen onderling en zelfs met dieren.

"Kinsey" is een onderhoudende film over een onderwerp dat ons allen aangaat. In de film lijkt Kinsey te lijden aan beroepsverdwazing, maar over het algemeen is de persoon van Kinsey goed neergezet.

  

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten