woensdag 21 februari 2018

Dvd: Latcho drom

Latcho drom (Algerije, 1993 ): 98 minuten: Regisseur Tony Gatlif

Latcho Drom PosterDe Algerijnse regisseur Tony Gatlif is een Roma. Hij heeft een aantal mooie films gemaakt over het leven en de (muzikale) cultuur van de Roma. Ik beschouw "Latcho drom" als de beste van de 5 films die ik tot dusver van hem heb gezien.

In "Latcho drom" wordt een muzikale rondreis gemaakt door de landen waar de Roma leven. De film begint in India, waar de Roma oorspronkelijk vandaan komen, en gaat vervolgens via Egypte, Turkije, Roemenië, Hongarije, Slovenië en Frankrijk naar Spanje waar de film eindigt.

In de film komt vrijwel geen gesproken dialoog voor en vrijwel alleen maar beelden van mensen die muziek maken. Zelf houd ik erg van de muziek van de Roma (denk aan een groep als de Taraf de Haïdoeks of de flamenco-cd Vengo, ook van Gatlif) en ik geniet volop van deze film. Ik moet er echter wel bij zeggen dat je, als je je niet openstelt voor deze muziek, veel minder van deze film zult genieten.

Ik beschouw "Latcho drom" als een fascinerend etnografisch document met prachtige muziek. Gezien het soort film, vind ik de waardering van 8,2 op IMDB verrassend hoog, maar wel terecht.

   

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten