maandag 12 februari 2018

Jaaroverzicht 2013

Ik heb in 2013 veel minder gelezen dan normaal. Wel heb ik erg genoten van alle Kuifjes en alle Asterix-albums. Vooral bij de laatste heb ik vaak hardop moeten lachen. Ik heb slechts een nieuwe schrijver ontdekt:
- Guy Delisle: een Franstalige Canadees die een aantal verrukkelijke graphic novels heeft getekend en geschreven. Vooral zijn "Jeruzalem" over een verblijf in die stad met vrouw en twee kleine kinderen vond ik een genot om te lezen.

Verder heb ik een aantal favorieten herlezen:
- C.S. Lewis: "De kronieken van Narnia".
- Hans Magnus Enzensberger: "De telduivel": een boek over een jongen van een jaar of 12 die 's nachts van de telduivel droomt die hem een aantal begrippen uit de wiskunde uitlegt.
- Isaac Bashevis Singer: "De familie Moskat": een uitgebreid epos over een Joodse familie in Warschau tussen ongeveer 1910 en 1939.
- Homeros: "De Odysseia" in de prachtige vertaling van Imme Dros.
- Tolstoj: "Oorlog en vrede": Ik ben nu met herlezen gevorderd tot blz 1000. Dit blijft voor mij de mooiste roman die ik ken, vooral in de prachtige vertaling van Marja Wiebes en Yolanda Bloemen.
Ik heb ook nog een reisverhaal herlezen:
- Barbara Savage: "Miles from nowhere": over een getrouwd stel dat met de fiets de wereld rondtrekt. Het mooiste fietsboek dat ik ooit gelezen heb en een van de mooiste reisverhalen.

Verder heb ik zoals gebruikelijk weer veel fotoboeken aangeschaft en bekeken. Enkele toppers zijn:
- Anthon Beeke: "Body type": een heruitgave van het boek "Alphabet" uit 1968, waarin blote blanke vrouwen zo zijn gefotografeerd dat ze de letters van het alfabet vormen. Aangevuld met blote zwarte mannen die de cijfers van 0 tot 9 vormen. Prachtig vormgegeven.
- "Magnum stories": Het meest interessante boek over het persagentschap Magnum dat ik dit jaar bekeken en gelezen heb.
- James Nachtwey: "Inferno": Een prachtig boek van deze anti-oorlogsfotograaf over de verschrikkingen van de oorlog. Een welsprekender betoog tegen de gruwelen van de oorlog ben ik nog nooit tegengekomen.
- Irving Penn: "Flowers": zeer mooie bloemenfoto's, vaak van bloemen die al over hun hoogtepunt heen zijn.
- Koos Breukel: "Among photographers": portretfoto's van collega fotografen.
- Claudio Alessandri: "Women": stemmig boek met mooie foto's van naakte vrouwen.
- Carl de Keyzer: "USSR 1989": mooi boek over meerdere reizen door de voormalige Sovjet-Unie.
En dan mijn fotoboek van het jaar:
- Jimmy Nelson: "Before they pass away": een adembenemend mooi boek van mensen die nog in stamverband leven, op hun mooist in vol ornaat gefotografeerd.

Met dit jaaroverzicht erbij, heb ik van alle jaren dat ik een leeslijst bijhield, een jaaroverzicht. Een overzicht van de boeken die ik voor juli 1995 las, komt nog. Ik heb ooit een globaal lijstje gemaakt van de boeken die ik voor die tijd las. Ik hoop dat ik dat lijstje terug kan vinden. Na mijn serie over de psychiatrische patiënt, had ik 1 januari een voorraad van 31 stukjes (waaronder 19 jaaroverzichten) die ik nog wilde plaatsen. Nu is de voorraad stukjes teruggebracht tot 8. De komende tijd zal ik weer in een wat rustiger tempo stukjes plaatsen.
 
Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten